Nästa VM spelas i Qatar 2022, här kommer en återblick och kort sammanfattning av de tidigare världsmästerskapen.

Mer info om Fotbolls-VM i Qatar och grupperna hittar du här

Länk direkt till respektive grupp i VM 2022:

Favoriterna att vinna VM i Qatar 2022

Brasilien är mesta mästarna & toppar guldligan

Med sina fem guld toppar Brasilien guldligan i VM tätt följt av Italien och Tyskland som spelat hem fyra VM-segrar. Än så länge är det bara två länder som försvarat sin världsmästerskapstitel, Italien och Brasilien. Italien vann 1934 och försvarade guldet 1938 medan Brasilien försvarade guldet från 1958 i 1962 års mästerskap.

Världsmästare i fotboll 1930 - 2018

Samtliga vinnande nationer har kommit från antingen Europa eller Sydamerika och på 19 mästerskap har åtta olika länder spelat hem VM-titeln. Förutom Brasilien och Italien är även Tyskland, Frankrike, Uruguay och Argentina flerfaldiga världsmästare.

VM-finalerna år för år

1930 – Uruguay

I historiens första VM-final möttes hemmanationen Uruguay och Argentina i vad som blev en målrik match som slutade med 4-2 till Uruguay och deras förbundskapten Alberto Suppici. Målen gjordes av sex olika målskyttar, och ett av dem gjordes av mästerskapets meste målskytt, argentinaren Guillermo Stábile som satte hela åtta mål under turneringen.

1934 – Italien

1934 dömdes finalen mellan Italien och Tjockoslovakien av den svenske domaren Ivan Eklind. Mästerskapet spelades i Italien och finalen som slutade med 2-1 avgjordes till Italiens fördel av Angelo Schiavio som gjorde 2-1 målet i förlängningen.

1938 – Italien

1938 var Italien återigen i en VM-final, denna gång mot Ungern i grannlandet Frankrike. Publiken bjöds på två tidiga mål av de bägge lagen, Italien gjorde 1-0 i sjätte minuten och Ungern kvitterade två minuter senare. Mer mål blev det i matchen som vanns av Italien med 4-2.

1950 – Uruguay

När VM var tillbaka 1950 efter ett uppehåll under andra världskriget så spelades ingen direkt final. Istället avgjordes mästerskapet med en andra gruppspelsomgång dit Uruguay, Brasilien, Sverige och Spanien hade kvalificerat sig. Uruguay tog flest poäng i detta gruppspel och blev nya världsmästare efter att ha vunnit över Brasilien och Sverige och spelat oavgjort mot Spanien. Brasilien som var på hemmaplan fick nöja sig med silvret efter förlusten mot Uruguay.

1954 – Västtyskland

1954 spelade Västtyskland final mot Ungern på Schweiziska Wankdorf Stadium. De vann med 3-2 trots att Ungern tidigt gjorde två snabba mål i matchen. Detta mästerskap är hittills det målrikaste i VM-historien med 5,38 mål per match.

1958 – Brasilien

1958 tog Brasilien sitt första av hittills fem VM-guld. De besegrade Sverige på Råsunda i Stockholm med 2-5 och Pelé stod för två av målen.

1962 – Brasilien

1962 försvarade Brasilien sin titel från 1958 i finalen mot Tjeckoslovakien i Santiago, Chile. Tjeckoslovakien gjorde första målet, men Amarildo, Zito och Vavá gjorde varsitt mål och Brasilien vann med 3-1 trots att de saknade en skadad Pelé. Garrincha och Vavá var två brasilianska spelarna som stod i ramljuset under detta mästerskap, de bägge gjorde fyra mål var under turneringen

1966 – England

1966 fick England stå som världsmästare inför hemmapubliken på Wembley Stadium efter att ha vunnit över Västtyskland i förlängningen. Det var en rafflande match där Västtyskland kvitterade till 2-2 i 89:e minuten och förlängningen var ett faktum. Där gjorde Hurst sitt andra mål i matchen, ett mål som blivit hett omdebatterat, var den inne eller inte? Innan matchen blåstes av hann Hurst med att göra ytterligare ett mål och England stod som segrare med 4-2.

1970 – Brasilien

Under mästerskapet i Mexiko 1970 var Pelé tillbaka i det brasilianska landslaget och det var också han som gjorde Brasiliens första mål i finalen mot Italien. Det skulle bli ytterligare tre mål för Brasilien som vann med 4-1.

1974 – Västtyskland

1974 tog Västtyskland sitt andra VM-guld trots en mardrömsstart i finalen, redan i andra matchminuten gjorde Holland mål på en straff. Men det skulle bli ytterligare en straff i finalen. Denna gång till fördel för Västtyskland som kvitterade när Paul Breitner slog den i mål. Västtyskland gjorde ytterligare ett mål och vann matchen med 1-2.

1978 – Argentina

Redan i mästerskapet 1978 var Holland tillbaka i en VM-final. Nu mötte de Argentina i Buenos Aires och det blev tillslut de argentinska fansen som fick jubla högst när Argentina gjorde 2 mål i förlängningen och tog hem segern med 1-3.

1982 – Italien

Det dröjde 57 minuter innan det första målet kom i finalen mellan Italien och Västtyskland 1982. Men sen började målen rulla in, Tardelli gjorde 2-0 i 69:e minuten och i 81:a minuten satte Altobelli 3-0 för Italien. Innan matchen var över lyckades också Västtyskland reducera till 3-1 som stod sig fram till avblåsningen. Segern var Italiens tredje och deras fjärde VM-final.

1986 – Argentina

Något mål i VM-finalen 1986 mot Västtyskland blev det inte för Diego Maradona. Men någon mållös tillställning blev det inte för laget, José Luis Brown gjorde Argentinas första mål, Jorge Valdano deras andra och Jorge Burruchaga deras tredje och sista. Även Västtyskland gjorde mål i matchen, de kvitterade till 2-2 i 80:e minuten, men det räckte inte för seger och matchen slutade 3-2 till Argentina.

1990 – Västtyskland

1990 spelade Västtyskland sin tredje raka VM-final och denna gång skulle det efterlängtade guldet komma när de ställdes mot de regerande världsmästarna Argentina. Fyra år tidigare hade de förlorat finalen mot Argentina med 3-2, nu vann de med 1-0 efter att de fått straff i 85:e minuten. Andreas Brehme slog in den i mål, hans totalt andra mål under mästerskapet. Finalen 1990 brukar allmänt ses som ett riktigt lågvattenmärke. Straffen borde egentligen inte ha varit någon straff och för första gången fick publiken se en spelare bli utvisad i en VM-final när Argentinas Pedro Monzon fick rött kort.

1994 – Brasilien

Efter en mållös final mellan Brasilien och Italien fick straffar avgöra vart guldet skulle gå. Bägge lagen missade första straffen, men straff nummer två och tre gick in för Brasiliens Romário och Branco samt för Italiens Albertini och Evani. Brasilien satte även fjärde straffen, men Italien missade både den och femte straffen och guldet gick till Brasilien med slutresultatet 3-2. Detta var första gången i världsmästerskapets historia som finalen avgjordes med straffar.

1998 – Frankrike

1998 vann Frankrike sitt första världsmästerskap, och de gjorde det på hemmaplan mot Brasilien på Stade du France i Paris. Finalen vann de med 3-0 med mål signerade Zinedine Zidane och Emmanuel Petite. Det har i efterhand spekulerats i hur Brasiliens meste målgörare Ronaldo mådde under finalen eftersom han fick ett epileptiskt anfall dagen före guldmatchen.

2002 – Brasilien

2002 tog Brasilien revansch från 1998 och spelade hem segern. Motståndarna var Tyskland och i denna final fick Ronaldo till det och gjorde bägge Brasiliens mål. Totalt under mästerskapet gjorde han åtta mål och vann målskytteligan medan lagkompisen Rivaldo gjorde fem mål. Finalen vann de med 0-2 och Brasilien blev världsmästare för femte gången.

2006 – Italien

2006 fick straffar än en gång skilja de bägge finalisterna åt. Italien mötte Frankrike och redan i sjunde minuten fick Frankrike en straff som slogs i mål av Zidane, men ca 10 minuter senare kvitterade Materazzi för Italien. 1-1 stod sig sen matchen igenom och de bägge lagen fick rada upp sig för straffläggning. Italien satte samtliga straffar, medan Frankrikes Trezeguet bommade sin och Italien vann sitt fjärde VM med 5-3.

2010 – Spanien

I Sydafrika 2010 vann Spanien sitt första VM-guld efter att ha besegrat Holland i förlängningen med 0-1. Målet sattes av Andrés Iniesta i 116:e minuten tack vare en passning från Fàbregas.

2014 – Tyskland

I Brasilien-VM 2014 kom så den stora framgången för Tyskland som för första gången sedan enandet av öst och väst kunde lyfta VM-bucklan efter en målsnål final mot Argentina inne på Maracana i brasilianska Rio de Janeiro. Under de senaste mästerskapen hade Tyskland varit med och fightats om topplatserna, men aldrig nått ända fram. 2002 blev de tvåa och 2006 och 2010 tog de tredjeplatsen.

2018 – Frankrike

Frankrike gick hela vägen i Ryssland-VM 2018 utan att förlora en enda match. Guldet är nationens andra totalt efter guldet på hemmaplan 1998. I finalen vann Frankrike över Kroatien med 4-2. Ett Kroatien som tog sig till finalen som en underdog och till sin första VM-final någonsin.

2022 – Argentina

Argentina gick, äntligen, hela vägen och knep sitt tredje VM-guld totalt och första sedan 1986 i Qatar-VM 2022. Lagets stor stjärna Lionel Messi visade vägen med hela sju mål under turneringen och två i finalen mot Frankrike. Dock blev Messi brädad av Frankrikes Kylian Mbappé som stod för hela tre fullträffar i finalen och vann VM-skytteligan med åtta mål. Messi fick dock sista ordet då han slog in den avgörande straffen i den efterföljande straffläggningen i finalen. Värt att nämna är att Argentinas målvakt Emiliano Martínez hamnade också i blickfånget på grund av sina psykningar i straffläggningen. En riktigt spännande turnering som Messi det där VM-guldet som han saknat i prishyllan.