Eftersnack: Målkalas för Brasilien och Mexiko vidare

Måndagens avgörande möten i grupp A och grupp B bjöd på högdramatisk fotboll. I matchen mellan Holland och Chile var det ett ställningskrig som Holland gick segrande ur. Mexiko stod emot Kroatiens offensiv och kunde säkra avancemang efter tre snabba mål. Som förväntat så körde Brasilien över Kamerun och säkrade gruppsegern.

18:00 Holland – Chile: 2 – 0

Holland och Chile möttes i en oerhört spännande gruppfinal om vilket lag som med stor sannolikhet skulle undvika Brasilien i åttondelsfinalen och bli gruppetta. Holland gick vidare på både en seger och ett oavgjort resultat vilket satte dem i förarsätet direkt.

Att Holland kunde ta det lugnt märktes framförallt i första halvlek. Chile var det hetare laget men hade, trots det, svårt att komma till de riktigt heta målchanserna och istället var det Hollands Arjen Robben som på egen hand skapade en riktigt bra målchans men som gick tätt utanför.

I den andra halvleken så spelade Holland upp sig och i den 77 minuten gjorde nyss inbytte Leroy Fer 1-0 för för Holland på ett inlägg. När Chile pressade på för en kvittering så ställde snabbe Robben om och drog ifrån sin försvarare och passade in till en inlöpandes Memphis Depay, i straffområdet, som fastställde resultatet till 2-0 i den 91 minuten.

Segern innebär att Holland tar full pott i grupp B, 9 poäng, och att de kommer att möta Mexiko i åttondelsfinalen medan Chile kommer att få möta ett Brasilien som de inte vunnit över på 14 år.

18:00 Australien – Spanien: 0 – 3

Ett redan utslaget Spanien skulle få sin chans att upprätta någon form av heder i den sista matchen mot Australien i grupp B. Det blev en känslosam match för många av de spanska spelarna som gjorde sin sista match i landslaget. Inte minst för David Villa som gjorde 1-0 i den 36 minuten och som sedan byttes ut i den 56 minuten i hans sista landslagsframträdande.

Fernando Torres fortsatte målskyttet och gjorde 2-0 i den 69 minuten och Juan Mata gjorde 3-0 i den 82 minuten.

22:00 Kroatien – Mexiko: 1 – 3

Mötet mellan Kroatien och Mexiko i grupp A var helt avgörande för vilket utav lagen som skulle gå vidare till åttondelsfinal och möta vinnaren av grupp B, det vill säga Holland.

Kroatien var piskade att göra mål och Mexiko kunde spela på resultat och gick vidare vid ett oavgjort resultat. Första halvlek var tempofattig men bjöd ändå på flera farliga chanser åt båda håll, men 0-0 stod sig in i den andra halvleken.

I den andra halvleken så gick Kroatien ut offensivt och skapade några farligheter. Men offensiven kom av sig 20 minuter in i halvleken och Maxiko började ta över mer och mer.

I den 72 minuten nickade veteranen och mittbacken Rafael Marquez in 1-0 till Mexiko på en hörna. Mexiko fortsatte trots det sin offensiv och gjorde 2-0 bara tre minuter senare, som Andres Guardado skickade upp i nättaket. Nattsvart för Kroatien som nu behövde göra tre mål för att gå vidare.

I den 82 minuten så säkrade storstjärnan i laget Javier Hernandez avancemang med sitt 3-0 mål. Kroatien fick dock ett tröstmål i den 87 minuten, Ivan Perisic, men det hjälpte föga för Kraotien.

Mexiko är därmed vidare och kommer att möta svåra Holland i åttondelen.

22:00 Kamerun – Brasilien: 1 – 4

Precis som förväntat hade Brasilien lekstuga mot Kamerun, som hade svårt att stoppa Brasiliens offensiv och inte minst storstjärnan Neymar.

Det var just Neymar som låg bakom segern och inledde med att göra 1-0 redan i den 17 minuten efter att Kamerun lämnat honom helt fri i straffområdet. Kamerun svarade dock snabbt och gjorde 1-1 i den 26 minuten, efter att Joel Matip även han varit omarkerad i straffområdet.

Kamerun hade dock inte mycket att säga till om när Brasilien gick för fler mål. Neymar gjorde 2-1 i den 35 minuten efter att ha på egen hand vandrat in i straffområdet och placerat in bollen. Fred nickade in 3-1 på ett inlägg i den 49 minuten och inbytte Fernandinho fastställde resultatet till 4-1 i den 84 minuten.

Brasilien är därmed gruppsegrare i grupp A med sina sju poäng och kommer nu att möta Chile i åttondelsfinal.