Eftersnack: Spanien ute ur VM och Kamerun skämde ut sig

Onsdagen bjöd på tre högdramatiska matcher. Först Australien som var nära att skrälla mot Holland samt att Kamerun skämde ut sig i nattens storförlusten mot Kroatien. Den största rubriken är att mästarna Spanien är ute ur VM efter förlusten mot Chile och är nu historiska.

Australien – Holland: 2 – 3

Holland var storfavoriter mot Australien, ett av turneringens sämsta lag, och på förhand förväntade man sig en enkel seger till holländarna. Men så enkelt blev det inte.

Holland tog ledningen i den 20:e minuten när Arjen Robben gjorde sitt tredje mål i turneringen. Men Australien var dock snabba med att kvittera och bara en minut senare gjorde Tim Cahill 1-1 med ett drömmål .

I den andra halvleken var Australien mycket vassa mot ett lojt Holland. Man hade en del bra chanser och tog också ledningen i den 54:e minuten på en straff.

Holland var även de snabba med att kvittera och fyra minuter senare stänkte Robin van Persie in bollen och reducerade till 2-2. I den 68:e minuten så tog också Holland ledningen efter att Australiens målvakt missbedömt ett långskott från inhopparen Memphis. Resultatet 3-2 stod sig matchen ut och med två raka segrar är Holland vidare till slutspelet.

Matchen mot Australien blev tuffare och svårare än holländarna hade trott på förhand. Det märktes att holländarna gick på halvfart och med en del slarv. Holland vinner matchen till slut för att man har mer spetskvalité men utan att övertyga.

Spanien – Chile: 0 – 2

De tvåfaldiga EM-mästarna och de regerande världsmästarna Spanien gjorde ett historiskt uttåg ur VM efter förlusten mot Chile under gårdagen. Spanien stod för en, återigen, blek insats och förlorade med totalt 2-0. Det är första gången i VM-historien som en regerande mästare är ute ur VM redan efter två spelade matcher samt första gången som Chile besegrar Spanien.

Efter 1-5 förlusten mot Holland så förväntade man sig förändringar och bättre spel från Spaniens sida. Visst Spanien bytte ut både Xavi och Pique i startelvan, men det var förändringar som inte gjorde mycket skillnad.

Mot ett vilt kämpande och smart spelande Chile hade inte spanjorerna mycket att sätta emot. Chile pressade högt och så fort man fick bollen så kom man med smarta och snabba kontringar.

Chile tog ledningen redan i den 20:e minuten efter ett snyggt anfall som Edurado Vargas avslutade. Innan halvtidsvila, i den 43:e minuten, så satte man även 2-0 efter att Iker Casillas, på en frispark, boxat ut bollen rakt ut till Charles Aranguiz som inte gjorde något misstag.

Spanien försökte att trycka på i början av den andra halvleken och hade en del bra chanser att reducera, men det ville sig helt inte för ett slaget Spanien.

Kamerun – Kroatien: 0 – 4

Redan innan VM så började de interna stridigheterna i Kamerun och i nattens match mot Kroatien så fortsatte bråket på plan. Kamerun skämde ut sig totalt först med Alexandre Song idiotutvisning och sedan med ett öppet bråk på plan mellan Benoit Assou-Ekotto som skallade lagkamraten Benjamin Moukandjo.

Spelet från Kameruns sida var undermåligt och Kroatien kunde vinna matchen enkelt med 4-0, efter bland annat två mål av Mario Mandžukić.

Förlusten innebär att Kamerun är ute ur turneringen och för Kroatien väntar nu ett avgörande möte mot Mexiko som de måste vinna.