Eftersnack: Tyskland tog hem guldet och Holland bronset

I helgen så avgjordes Brasilien-VM med en otroligt spännande final mellan Tyskland och Argentina. Tyskland blev historiskt när man avgjorde matchen i förlängningen. Dessutom spelades bronsmatchen som blev en ny besvikelse för Brasilien som förlorade mot Holland.

Final: Tyskland – Argentina: 1-0 efter förlängning

Finalen mellan Tyskland och Argentina blev en riktig rysare på den legendariska arenan Maracanã i Rio de Janeiro. Tyskland förväntades dominera matchen och tack vare 7-1 segern mot Brasilien var förväntningarna höga på det tyska landslaget.

Defensivt Argentina med vassa kontringar

Finalmatchen bjöd på kamper, vilja och hårda dueller. Ett defensivt Argentina lyckades stå emot de tyska attackerna och precis som tidigare i turneringen så var man bra positionerade i defensiven. Det som kanske överraskade tyskarna något var att man samtidigt var sylvassa framåt i omställningarna med Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi samt Gonzalo Higuaín som hela tiden hotade den tyska försvarslinjen.

Kramer skadad i den 30 minuten

Tyskland såg emellanåt inte helt täta ut bakåt och bättre blev det inte när den defensiva mittfältaren Christoph Kramer, som ersatte skadade Sami Khedira, var tvungen att bytas ut redan i den 30 minuten.

Vassa målchanser till båda lagen i första halvlek

De vassaste målchanserna i den första halvleken hade Argentinas Higuaín med ett friläge som han brände totalt och Tysklands back Höwedes som hade en nick i stolpen. Den första halvleken bjöd alltså på chanser åt båda hållen men slutade mållös 0-0.

I den andra halvleken så fortsatte lagen att byta chanser men med lite mer avvaktande spel än i den första. Messi hade chans att punktera matchen när han i fritt läge kunde placera in bollen men träffade inte målet.

Farligt spel från Neuer

Tufft spel skulle Tysklands målvakt Manuel Neuer visa upp när han i den 60 minuten gick ut för att boxa ut bollen. I luften knockade han Higuaín och trots det farliga spelet från målvakten så dömde domaren frispark till Tyskland.

0-0 stod sig även efter den första halvleken som gick till förlängning.

Friläget för Palacio i deb första förlängningskvarten

I förlängningen öppnade Tyskland direkt med en farlig målchans när André Shürrle sköt på mål från nära håll, Argentinas målvakt Romero var dock vaken och räddade. Men det farligaste läget under första förlängningskvarten hade dock Argentina när Palacio blev fri mot Neuer. Palacio försökte lobba bollen i mål, men misslyckades och bollen gick utanför.

Götze ger Tyskland ledningen

Den andra förlängningskvarten bjöd på mer försiktigt spel från båda lagen som inte ville gå bort sig så nära inpå ett straffavgörande. I den 113 minuten bröt dock Tyskland in på vänsterkanten och Schürrle slog ett inlägg till en friståendes Mari Götze som tog ned bollen på bröstet och gjorde 1-0 på volley för Tyskland.

Messi hade chansen att kvittera

Efter målet blev det givetvis en anstormning från Argentina och som i slutminuten fick ett farligt frisparksläge en bit utanför straffområdet. Men Lionel Messi sköt bollen högt över och därefter rann matchen iväg och något kvitteringsmål hann argentinarna inte göra innan domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen.

Tyskland regerande världsmästare

Tyskland är nu regerande världsmästare för första gången sedan 1990. Man är även historiska som det första europeiska lag att ta en VM-titel på sydamerikansk mark.

Bronsmatch: Holland-Brasilien: 3-0

Lördagens bronsmatch skulle vara Brasiliens chans till revansch efter 1-7 förlusten mot Tyskland i semifinalen. Holland ville dock annorlunda och visade att Brasiliens storförlust mot Tyskland inte var en tillfällig formsvacka utan blottade Brasiliens svagheter ännu en gång.

Straff till Holland nästan direkt

Redan i den första minuten av matchen så friställdes Hollands Arjen Robben och revs ned precis vid straffområdeskanten av Thiago Silva som var tillbaka från avstängningen. Det man förväntade sig var rött kort på Silva för frilägesutvisning och frispark. Istället dömde Nicola Rizzoli straff till Holland och gult kort till Silva, ett helt korrekt domslut enligt FIFA-reglerna. Straffen tog lagkaptenen Robin van Persie hand om och satte bollen säkert i mål.

2-0 i den 15 minuten

Holland ledde alltså redan efter tre minuters spel med 1-0 och Brasilien hade återigen fått en mardrömsstart och bättre skulle det inte bli. I den 15 minuten så kom Hollands Georginio Wijnaldum runt på högerkanten och slog ett inlägg som den brasilianska mittbacken David Luiz nickade ut till en fristående Daley Blind som mitt i straffområdet kunde skicka in 2-0 till Holland.

Brasilien lyckades stabilisera sig något trots den katastrofala inledningen och trots bättre spel i resten av halvleken så stod sig 0-2 in i halvtidsvilan.

Oscar fick gult kort för filmning

I den andra halvleken så gjorde Brasilien offensiva byten och pressade Holland för att nå en reducering. Holland fortsatte dock att visa upp ett bra försvarsspel och gav inte Brasilien möjlighet att komma till de riktigt bra målchanserna, även om brassarna var nära vid ett par tillfällen. Brasilien skulle kanske ha fått med sig en straff i den 68:e minuten när Oscar fälldes i straffområdet, men istället valde domaren Djamel Haimoudi att varna Oscar för filmning.

Holland utökade i slutminuten

Istället för ett reduceringsmål så kunde Hollands Georginio Wijnaldum punktera matchen och göra 3-0 på ett inlägg från Daryl Janmaat i den 91:a minuten. Holland tog därmed hem bronsmedaljen och en välförtjänt seger mot ett blekt Brasilien.