Alla 32 lagen som är VM-klara och vinnarfavoriterna

I natt tog Peru den sista platsen till fotbolls-VM nästa sommar efter 2-0 seger mot Nya Zeeland i play-off. Med alla lagen klara så har vi kolla in vilka som är favoriter att göra upp om guldet.

Av de 32 lag som nu är klara för VM är 5 afrikanska, 5 asiatiska, 14 europeiska, 5 sydamerikanska och 3 från Karibien, Nord- och Centralamerika. Det innebär att inget lag från Oceanien kvalade inte, närmast var Nya Zeeland som förlorade play-off mot Peru.

Flera framstående nationer saknas

Till detta VM finns det dock en avsaknad av flera stora fotbollsnationer. De största bortfallen är bronsmedaljören från 2014 Holland och Italien som missar sitt VM för första gången på 60 år och tredje gången i historien. Värt att nämna är att båda dessa blev utslagna av Sverige. Andra stora fotbollsnationer som är värda att nämna i sammanhanget är Chile, Elfenbenskusten, Kamerun och Ghana

Island historisk på många sätt

För Panama och Island är VM i Ryssland deras första någonsin. Island är också historisk som det minsta nationen att kvala sig till ett VM, och imponerade när de vann sin kvalgrupp.

Först gången tre nordiska lag är kvalade

Det är även första gången som tre nordiska lag är vidare till turneringen, Island, Danmark och givetvis Sverige. Samt första gången att fyra arabiska lag deltar i ett VM då Egypten, Marocko, Tunisien och Saudiarabien alla fyra är kvalade.

Brasilien knapp vinnarfavorit

Brasilien åkte på en rejäl nit i VM på hemmaplan senast. Man var förhandsfavorit men åkte på en förödande 1-7 förlust mot Tyskland i semifinalen för att sedan även förlora bronsmatchen mot Holland med 0-3. I kvalet till VM i Ryssland har Brasilien imponerat och vann det Sydamerikanska kvalet i överlägsen stil.

Tyskland och Frankrike med i toppen av vinnarlistan

Andrahandsfavoriter till VM-titeln, efter Brasilien, är VM-mästarna Tyskland och Frankrike. Frankrike deltog i samma kvalgrupp som Sverige och Tyskland var även i samma kvalgrupp som Sverige till föregående VM:et. Kanske det har någon betydelse, vem vet? Klart är att Frankrike har ett ruskigt bra lag på pappret men det gäller att man får till sammanhållningen i laget, något som tyskarna aldrig brukar ha problem med. Värt att nämna är att Frankrike blev EM-två på hemmaplan för två år sedan.

Kan Spanien återigen vara med i medaljkampen?

Efter att ha dominera landslagsfotbollen under flera år har Spanien haft två mindre bra mästerskap i EM och VM. Man har fortfarande en stark trupp på pappret och de spanska klubblagen presterar fortfarande ute i Europa.

Argentina har haft en tungt kval

Argentina är också ett landslag som alltid är med i medaljdiskussionerna. Senast blev det ett silver i VM och man har en stark trupp med många duktiga offensiva spelar, föranledda av storstjärnan Messi. Kanske tom VM:ets allra främsta offensiv. Kvalet har dock inte varit någon succé för Argentina som inte var allt för långt borta att missa VM.

Intressanta outsiders

Andra intressanta outsiders, som vi inte kommer att gå in på jättemycket, är England , Belgien 13,00, EM-mästarna Portugal och Kroatien. Även Polen är värt att nämna i sammanhanget och som ligger topp 10 på världsrankingen.