Nationer och lagen i Fotbolls-VM 2023

I dam-VM 2023 är det för första gången hela 32 nationer som deltar, och därmed har samma antal nationer som deltar som i herrarnas VM. Årets turnering blir extra intressant med flera uppstickare som exempelvis England som vann EM senast. Även Spanien, Frankrike och Tyskland har goda chanser på VM-titeln. Och så givetvis även Sverige som var i OS-final senast. Sista men inte minst har vi de regerande mästarna USA som lär vara sugna på revansch efter fiaskot i OS.

Länder som är klara för spel i Fotbolls-VM 2023

Nedan listar vi alla lagen som är klara för spel i damernas VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.

ArgentinaArgentina
AustralienAustralien
BrasilienBrasilien
ColombiaColombia
Costa RicaCosta Rica
DanmarkDanmark
EnglandEngland
FilippinernaFilippinerna
FrankrikeFrankrike
HaitiHaiti
IrlandIrland
ItalienItalien
JamaicaJamaica
JapanJapan
KanadaKanada
KinaKina
MarockoMarocko
NederländernaNederländerna
NigeriaNigeria
NorgeNorge
Nya ZeelandNya Zeeland
PanamaPanama
PortugalPortugal
SchweizSchweiz
SpanienSpanien
SverigeSverige
SydafrikaSydafrika
SydkoreaSydkorea
TysklandTyskland
USAUSA
VietnamVietnam
ZambiaZambia
De 32 landslagen och nationerna som är klara för damernas fotbolls-VM 2023.

De är oddsfavoriter att vinna VM 2023

Korta frågor och svar om nationerna i VM 2023

32 nationer kommer att göra upp om titeln i fotbolls-VM 2023 för damer. Det är första gången så många nationer gör upp i ett dam-VM.

Följande 32 lag och nationer har kvalat sig till fotbolls-VM 2023:

Här kommer vi lista alla lagen.

32 länder & landslag i fotbolls-VM

I fotbolls-VM är det 32 nationer, länder och landslag som deltar i turneringen. Nationerna som deltar har kvalat sig till turneringen genom olika kval som arrangeras av de olika federationerna runt om i världen, och som ingår i FIFA. Hemmanationen är den enda land som inte behöver kvala sig utan är det enda laget som är direktkvalificerade. Tidigare så var VM-mästarna alltid direktkvalificerade men numera är det ingen land förutom hemmanationen som har det privilegiet.

Nationer från hela världen kan kvala till fotbolls-VM

Alla nationer som är medlemmar i någon av de sex förbunden som är anslutna till FIFA har möjlighet att kvala till fotbolls-VM. Varje förbund har sitt eget kval, med olika upplägg, och antalet VM-platser kan skilja sig mycket åt för de olika förbunden. Till exempel har det europeiska förbundet, UEFA, 13 platser medan Afrikas förbund, CAF, har 5. Den eller de nationer som är värdar för ett VM har alltid en direktplats till mästerskapet. Därmed kan antalet kvalplatser för de olika förbunden skilja sig åt till olika mästerskap. Ocanien är det förbund som lägst ranking och därmed har förbundet ingen direktplats utan det lag som vinner kvalet får spela ett playoff mot lag från andra förbund i vas som kallas för det interkontinentala kvalet. Även Sydamerika, Nord-, Centralamerika och Karibien samt Asien har en playoffplats till detta kval. Nedanstående lista visar hur många kvalplatser de olika förbunden har inför fotbolls-VM. Värdnationen Qatar, som tillhör AFC, är inte medräknad. CAF (Afrika): 5 AFC (Asien): 4,5 UEFA (Europa): 13 CONCACAF (Nord- och Centralamerika och Karibien): 3,5 OFC (Oceanien): 0.5 CONMEBOL (Sydamerike): 4,5

Så gör nationerna upp i VM

Alla de 32 landslagen som deltar i turneringen kommer att lottas in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Topp två i tabellerna från varje grupp går sedan vidare till slutspelet, dvs totalt 16 nationer. Länderna gör sedan upp i ett slutspel där direktutslagning gäller. I semifinalerna går vinnarna vidare och gör upp i finalen och förlorarna spelas om bronset.