VM-kvalet till Fotbolls-VM 2022

Från VM-kvalet till Fotbolls-VM kommer lag från Asien, Afrika, Europa, Central- och Nordamerika, Oceanen samt Sydamerika att gör upp om de 31 platserna till mästerskapet. Brasilien, som är värdnation, har givetvis en direktplats till VM:et och behöver inte kvala.

När man tänker på VM-kval är det framförallt det europeiska kvalet som kommer i tankar, där Sverige deltar. Men faktum är att kvalet är mycket större än så sex olika kval pågår runt om i världen, Europa inkluderat, för de olika fotbollsförbunden som är anslutna till FIFA.

Här hittar du alla tabellerna för VM-kvalet >

Här hittar du spelschemat för VM-kvalet >

FIFA, som står för Fédération Internationale de Football Association, är det Internationella Fotbollsförbundet. FIFA har ansvaret för att arrangera en rad stora internationella turneringar som bland annat fotbolls-VM. FIFA har 211 anslutna medlemsförbund samt de sex medlemsorganisationerna AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, UEFA och OFC under sig som representerar de olika världsdelarna samt har ansvaret för de olika VM-kvalen, se nedanstående tabell.

VM-kval i fotboll

De olika kvalen och direktplatserna

KontinentLagDirektplatserPlayoff
AFC – Asien464En playoffplats mot Sydamerika
CAF – Afrika545
CONCACAF – Centralamerika, Nordamerika och Karibien353En playoffplats mot Oceanien
UEFA – Europa5313
OFC – Oceanien110En playoffplats mot Central- och Nordamerika
CONMEBOL – Sydamerika94En playoffplats mot Asien
Notera att en eller flera värdnationer är direktkvalificerade till mästerskapet. Därmed kan ovanstående tabell avvika beroende på vart i världen mästerskapet spelas.

Asiens VM-kval (AFC)

I Asiens VM-kval är för närvarande 46 lag som deltar med fyra lag som går direkt vidare till fotbolls-VM och ett lag som får spela en play-off-match mot ett lag från det Sydamerikanska kvalet.

Kvalet är indelad i fyra omgångar. Först ett play-off där 16 lag möts för att kvala sig till den andra omgången, och då är det det direktutslagning som gäller mot ett annat lag i bästa av två möten. I den andra omgången är det 40 lag som delas in i åtta grupper där ettan från varje grupp går vidare till nästa omgång tillsammans med de fyra bästa tvåorna. I den tredje och avgörande omgången så delas de 12 lagen som är kvar in i två grupper och de två lagen som placerar sig bäst tar en direktplats till mästerskapet. Från den tredje omgången så går de två grupptreorna vidare till den fjärde omgången där de gör upp om vilka lag som går vidare till play-off mot ett sydamerikanskt lag.

Afrikas VM-kval (CAP)

Afrikas VM-kval är det största kvalet med 54 deltagande lag och har 5 direktplatser till mästerskapet. Kvalet är indelad i tre omgångar och den första omgången börjar redan tre år innan mästerskapet.

I de två första kvalomgångarna så är det direktutslagning som gäller i bästa av två möten. I den första omgången så gör 26 lag upp och i nästa omgång så deltar även de högre rankade lagen och då gör 40 lag upp om de 20 platserna i det avgörande gruppspelet. I gruppspelet i den tredje omgången så delas de 20 lagen upp i fem grupper och ettan från varje grupp går sedan vidare till VM.

Centralamerika, Nordamerika och Karibiens VM-kval (CONCACAF)

Centralamerika, Nordamerika och Karibiens VM-kval har 35 deltagande lag och 2 direktplatser till mästerskapet samt att ett lag kommer att spela ett play-off mot ett lag från Oceanien. Kvalet är det mest omfattande med hela fem omgångar.

I de tre första omgångarna så är de direktutslagning som gäller i bästa av två möten. I den första omgången deltar 14 lag, i den andra omgången 20 lag och i den tredje omgången 12 lag. I den fjärde omgången så gå de högre rankade lagen in i kvalet, sex stycken totalt, och med de sex lag som gick vidare från den tredje omgången så bildas ett gruppspel med tre grupper. Från varje grupp går två lag vidare till den femte och sista omgången. I den femte omgången så kommer de sex lagen som tog sig vidare att göra upp i ett gruppspel där alla möter alla och med tre direktplatser till VM på spel medan det lag som slutar fyra i gruppen möter ett lag från Oceanien i ett play-off om en plats till mästerskapet.

Europas VM-kval (UEFA)

Europas VM-kval är det nästa största kvalet med hela 53 deltagande landslag. Med tanke på att så många europeiska lag finns högt upp på världsrankingen så har Europa hela 13 direktplatser till mästerskapet.

Det europeiska kvalet är indelat i två omgångar ett gruppspelet med alla de 53 lagen och ett play-off där åtta lag gör upp om fyra platser till VM. I gruppspelet så delas de 53 lagen in i totalt nio grupper och ettan från varje grupp går direkt vidare till mästerskapet. De åtta bästa tvåorna från gruppspelet går vidare till play-off där direktutslagning råder i bäst av två matcher och vinnaren går vidare till VM.

Oceaniens VM-kval (OFC)

Oceaniens VM-kval är ett av de minsta med endast 11 deltagande lag men också det kval där lagen är lägst rankade och därmed så går inget lag direkt till VM utan endast ett lag får en chans att ta en VM-biljett och då genom ett play-off mot ett lag från Centralamerikas, Nordamerikas och Karibiens VM-kval.

Oceaniens kval är indelad i totalt fyra omgångar. Först ett gruppspel med endast fyra lag där vinnaren går vidare till nästa omgång. I den andra omgången så deltar fyra lag som delas in i två grupper och från varje grupp går tre lag vidare till ett nytt gruppspel. I den tredje omgången så delas de sex lagen in i ett nytt gruppspel med tre lag i två grupper. Vinnarna av de två grupperna i den tredje omgången går vidare till ett avgörande play-off där de två lagen möts i bästa av två möten och vinnaren får möta ett lag från Centralamerikas, Nordamerikas och Karibiens VM-kval.

Sydamerikas VM-kval (CONMEBOL)

Sydamerikas VM-kval är det minsta med endast nio deltagande lag. I kvalet så gör de nio lagen upp i en stor grupp och där alla de nio lagen möter alla. De fyra främsta lagen från gruppspelet går sedan vidare till VM och fyran kommer att gå vidare till ett play-off mot ett lag från Asiens VM-kval.