Fotbolls-VM damer 2019

Damernas fotbolls-VM 2019 spelas mellan den 7 juni och 7 juli i Frankrike och kommer vara den åttonde VM-turneringen som arrangeras för damer. Totalt är det 24 nationer som deltar i damernas VM. Detta innebär att man fortsätter med samma upplägg som 2015 i Kanada då man utökade från 16 till 24 lag.

Återigen är det en rad länder som VM-debuterar. I Kanada år 2015 så var det 7 debutanter i turneringen. I årets upplaga i Frankrike är det något färre, det vill säga fyra totalt. De fyra debutanterna i Dam-VM 2019 är Chile, Skottland, Jamaica och Sydafrika.

Upplägg med 24 lag

Det nya upplägget med 24 lag innebär att gruppspelet består av sex grupper med fyra lag i varje grupp. Och till slutspelet är det totalt 16 lag som går vidare till åttondelsfinalerna. Detta kräver ett lite speciellt upplägg när ett udda antal går vidare sett till antalet grupper. Som ”vanligt” är det två lag som går direkt vidare till slutspelet från varje grupp, det vill säga 12 lag. Och de fyra sista platserna gör de sex treorna upp om. När slutspelet är avgjort så jämför man alla de sex grupptreorna och de fyra bästa kommer att ta plats i slutspelet.

Hela spelschemat och alla resultaten hittar du här >

Gruppspelet och tabellerna hittar du här >

Enklare lottning denna gång för Sverige i grupp F

VM 2015 i Kanada blev ingen succé för det svenska damlandslaget. I gruppspelet så kryssade man mot USA, Nigeria och Australien. Att man tog poäng av mästerskapsvinnaren USA var givetvis bra. Men övriga resultat lämnade mer att önska. Sverige gick dock vidare till slutspelet som en av de bättre treorna. Men då man var så lågt seedat så fick man tufft motstånd direkt och fick lämna turneringen efter förlust mot Tyskland med klara 1-4.

I Frankrike-VM 2019 så hoppas vi givetvis på ett bättre VM från Sveriges sida. I gruppspelet så har man återigen lottats mot svåra USA men med betydligt enklare motståndare i debutanten Chile och Thailand i grupp F.

Sveriges trupp till damernas VM >

Just nu!
VM-bonus
100% upp till 500 kr!