Brasilien vann VM-premiären mot Kroatien

Så är fotbolls-VM äntligen igång. Brasilien vann gårdagens premiär mot Kroatien med 3-1 men tyvärr var det domaren som hamnade i fokus efter en del kontroversiella beslut.

VM-premiären mellan Brasilien och Kroatien blev mer spännande än vad man kunnat tro på förhand. Brasilien var stor favorit i denna match men trots det var det Kroatien som inledde matchen bäst och som även tog ledningen med 1-0 i den 11:e minuten, efter ett olyckligt självmål av Marcelo.

Efter 1-0 målet var brassarna givetvis chockade och uppgivna. Sakta men säker började man äta in sig i matchen och i den 29:e minuten så införlivade storstjärnan Neymar alla förväntningar när han kvitterade till 1-1 med ett ganska löst skott som gick in via den vänstra stolproten.

Domaren i fokus i den andra halvleken

I den andra halvleken blev spelet mer intensivt men de heta målchanserna uteblev. Kroatien gjorde det svårt för Brasilien samtidigt som man hotade med vassa kontringar.

När den brasilianska spelaren Fred föll i straffområdet, i kamp med Lovren i den 71:a minuten, så dömde Yuichi Nishimura straff till Brasilien. Reprisen visade dock att Fred förstärker situationen och faller mycket enkelt. Att döma straff i det läget var mycket hårt av Nishimura och givetvis var de kroatiska spelarna mycket upprörda. Återigen var det Neymar som fick chansen och trots att målvakten var på bollen så kunde han inte stöta undan den hårda straffen och 2-1 till Brasilien var ett faktum.

Tveksamma domslut i slutet av matchen

I slutet av matchen tryckte Kroatien på och flyttade upp laget. Återigen var domaren Nishimura i fokus när han först blåste till den brasilianska målvaktens fördel, efter att förlorat en duell som gav öppet mål. För att i slutminuten även blunda när Kroatien tappade bollen på mittplanen, på ett tillsynes ojust sätt, som gav Brasilien en kontring där Oscar kunde bryta igenom försvaret och göra 3-1.

För att summera VM-premiären

Det var som sagt en spännande match från början till slut. Kroatien bjöd på ett mycket tufft motstånd och var i stora delar av matchen lika bra som Brasilien. Oscar och Neymar utmärkte sig i ett annars blekt Brasilien. I Kroatien var det framförallt veteranen Ivica Olić som stod ut men även Luka Modrić och Ivan Rakitić stod för en mycket stabil insats på mittfältet. Med tanke på de tvivelaktiga domsluten så är det svårt att tänka tillbaka på denna premiärmatch utan att känna att Kroatien blev bortdömda.