Eftersnack: Grekland samt Uruguay vidare efter omdiskuterad situation

Efter tisdagens matcher så är det Italiens möte med Uruguay som är i fokus. Uruguay vann det hyperjämna mötet men efterspelet kom att handla om Luis Suarez som troligtvis bitit en motspelare. I kvällens övriga matcher så säkrade Costa Rica gruppsegern med ett oavgjort resultat mot England. I grupp C säkrade även Colombia gruppsegern samt att Grekland vann över Elfenbenskusten och är därmed vidare till åttondelsfinal.

Italien – Uruguay: 0 – 1

Matchen mellan Italien och Uruguay var direkt avgörande för vilket utav dessa två som skulle följa med Costa Rica in i åttondelsfinalerna från grupp D. Italien kunde spela på resultat och gick vidare om matchen slutade oavgjort eller vid seger. Uruguay var därmed piskade att vinna.

Det blev en oerhört spännande drabbning som hade det mesta, och lite mer än vad man kunde önska. Det var ett ständigt ställningskrig matchen igenom med tuffa närkamper, filmningar och alla möjliga tillåtna och otillåtna medel.

Resultatet 0-0 stod sig in i den andra halvleken och med dryga halvtimmen kvar blev Italiens Claudio Marchisio utvisad efter en stämpling. Ett tillsynes hårt straff som återigen kan dra upp diskussioner om domarskandaler som avgör matcher.

Med en man mer på plan så var Uruguay i förarsätet och Italien hade inte mycket mer att komma med än att försöka säkra ett oavgjort resultat som skulle ta dem vidare. Men på en hörna i den 81 minuten så nickade Diego Godin in 1-0 till Uruguay.

Resultatet skulle stå sig matchen ut och Italien fick därmed återigen lämna turneringen redan i gruppspelet och Uruguay gick vidare till åttondelsfinal där de kommer att möta Colombia.

Stor snackis efter Suarez markering mot Chiellini

Den stora snackisen efter denna match kom att handla om en situation i Italiens straffområde när Luis Suarez sökte upp Giorgio Chiellini för att markera och på tv-bilderna så ser det ut som att Suarez biter Chiellini. Domaren såg inte vad som hände och kunde därmed inte agera, men man såg tydligt att en vilt protesterande Chiellini visade ett bitmärke på axeln.

Det är inte första gången som Suarez gör ett sådant tilltag och i både Premier League och i den holländska ligan har situationer där han har bitit en motspelare lett till längre avstängningar. Skulle FIFA bestämma sig för att straffa Suarez i efterhand kommer han med stor sannolikhet inte spela mer i denna turnering.

Costa Rica – England: 0 – 0

Costa Rica fortsatte att imponera i detta VM. I mötet mot England i den sista omgången av grupp D var man redan klara för åttondelsfinal men ännu var inte gruppsegern säkrad. England var redan utslaget och hade bytt ut nästan hela sin elva i denna match.

I den första halvleken så hade båda lagen vassa chanser att ta ledningen och bland annat hade Costa Ricas Celso Borges en frispark i ribban och Englands Daniel Sturridge en boll som smet precis utanför Navas stolpe.

Sturridge fortsatte att skapa farligheter i den andra halvleken men Costa Ricas målvakt Navas gjorde ett par avgörande aktioner och räddningar. Costa Rica hade ett skott utifrån men skapade inte mycket mer farligheter än så i den andra halvleken och med ett kompakt försvarsspel såg man till att matchen slutade 0-0.

Det oavgjorda resultatet innebär att Costa Rica vinner grupp D, ”Dödens grupp”, en riktig stor skräll, och kommer att möta Grekland i en oerhört intressant åttondelsfinal.

Grekland – Elfenbenskusten: 2 – 1

Mötet mellan Grekland och Elfenbenskusten var helt avgörande vilket utav dessa två som skulle gå vidare. Elfenbenskusten skulle säkra avancemang vid seger och med stor sannolikhet även vid ett oavgjort resultat.

Grekland skakades tidigt av skador och efter bara tolv minuters spel så linkade Kone Panagiotis ut och efter ytterligare tolv minuter så var det målvakten Orestis Karnezis tur att byta på grund av en skada.

Elfenbenskusten inledde matchen piggast och vassast. Det som dock skulle fälla Elfenbenskusten var det svaga försvarsspelet och passningsspelet. Som i den 42 minuten när en misslyckad bakåtpassning ledde till ett friläge för två grekiska spelare och inhopparen Andreas Samaris gjorde inga misstag och satte 1-0 säkert.

Elfenbenskusten var ständigt uppe och hotade grekerna men ett bra grekiskt försvarsspel gav ivorianerna få chanser frammåt. Men Elfenbenskusten skulle utjämna och när inhopparen Wilfried Bony gjorde 1-1 efter en bra aktion av Gervinho som gav Wilfried ett bra läge i mitten av straffområdet.

Efter 1-1 målet hade Elfenbenskusten flera bra chanser att ta ledningen men man fick inte till det. Resultatet 1-1 såg dock ut att stå sig matchen ut och att Elfenbenskusten skulle säkra ett avancemang. Men i den 91 minuten så tilldömdes Grekland en straff, helt korrekt, som Georgios Samaras satte säkert. 2-1 blev det till Grekland som komemr att möta Colombia i åttondelsfinalen.

Japan – Colombia: 1 – 4

Colombia fortsatte på samma inslagna bana som i de tidigare två matcherna i grupp C och vann säkert mot Japan under tisdagen. Japan var aldrig riktigt nära och Colombia vann till slut med hela 4-1 efter bland annat två mål av Jackson Martinez

Segern för Colombia innebär att Japan är utslagna ur turneringen och att Colombia tar ytterligare tre säkra poäng och vinner gruppen. Colombia kommer nu att möta Uruguay i åttondelsfinalen.