Eftersnack: Holland och Costa Rica vidare

Söndagen bjöd på två otroligt dramatiska åttondelsfinaler som Holland och Costa Rica gick segrande ur efter mycket om och men.

Holland – Mexiko: 2-1

I den 30 gradiga värmen i Fortaleza var den första halvleken mellan Holland och Mexiko inte mycket att hurra för och med avvaktande spel från båda håll.

Giovani dos Santos chockar Holland i den andra halvleken

Men i den andra halvleken så chockade Mexiko med att ta ledningen bara tre minuter in genom Giovani dos Santos.

Mexiko insåg att man hade god chans att hålla undan i den andra halvleken mot ett Holland som knappt hade skapat några farliga lägen så här långt. Nästan direkt efter målet så gick Mexiko över till att nästan bara spela defensivt.

Den holländska pressen gav till slut utdelning

Holland tryckte givetvis på för en kvittering och fick hörna på hörna, och det gav till slut utdelning. På Hollands nionde hörna i den 88 minuten nickade inbytte Klaas Jan Huntelaar ned bollen till Wesley Sneijder som gjorde 1-1 till Holland.

Straff på övertid

Mer skulle dock komma från Holland och på övertid blev Arjen Robben klumpigt fälld i straffområdet av veteranen Rafael Marquez och domaren pekade på straffpunkten. Klaas Jan Huntelaar fick uppdraget att slå straffen och satte hur säkert som helst 2-1 ett mål som tog Holland vidare till kvartsfinal.

Snöpligt uttåg för Mexiko

Otroligt snöpligt för Mexiko som egentligen hade mer att ge offensivt men som valde tidigt ett defensivt utgångsläge efter 1-0 målet. Guillermo Ochoa var återigen en jätte i målet för Mexiko men fick till slut kapitulera två gånger om. Det är femte turneringen på rad som Mexiko får respass i åttondelsfinalen.

För Hollands det är det kvartsfinal som väntar och där det kommer att möta Costa Rica.

Costa Rica – Grekland: 6-4 efter straffar

Den sena matchen mellan Costa Rica och Grekland blev den tillknäppta tillställning som vi hade förväntat oss.

Costa Rica tar ledningen

Den första halvleken blev mållös och var en av de sämre halvlekarna spelmässigt i detta VM. I den andra halvleken så tog Costa Rica ledningen i den 52 minuten, ett löst skott från Bryan Ruiz men som ställde målvakten.

Utvisning för Costa Rica

I den 66 minuten blev Costa Ricas Oscar Duarte utvisad efter sitt andra gula kort i matchen. Det var just vad Grekland behövde för att tända till i matchen och man tryckte på för ett reduceringsmål i slutet av matchen mot ett tröttkört Costa Rica. Till slut gav det också utdelning och i den 91 minuten så kvitterade Grekland till 1-1 genom Sokratis.

Grekland klart bäst i förlängningen

I den efterföljande förlängningen var det Grekland som fortsatte att skapa chanser mot ett Costa Rica som bara ville ta matchen till straffar. Grekland hade flera bra lägen men Costa Rica kunde stå emot och till och med skapa några bra lägen själva. Men 1-1 stod sig efter 120 minuter och straffar skulle avgöra denna match.

Straffavgörande

I straffavgörandet så var det ingen tvekan från någon spelare. Efter fyra säkra straffar från Costa Rica och tre från Grekland så räddade Costa Ricas målvakt Fanis Gekas straff. Costa Rica satte den efterföljande straffen och vann därmed matchen.

I sitt andra VM-slutspel är nu Costa Rica förbi åttondelsfinal och är sensationellt vidare till kvartsfinal för första gången. I kvartsfinalen väntar en otrolig tuff match mot Holland.