Eftersnack: Mexiko/Kamerun, Spanien/Holland, Chile/Australien

VM är igång på allvar och här sammanfattar vi matcherna mellan Mexiko – Kamerun, Spanien – Holland och Chile – Australien.

Mexiko – Kamerun: 1-0

Ja vad säger man? Solen skiner inte alltid i Natal, domarnas spray pallar regn och gräsmattan på Arena das Dunas höll hög kvalité trots skyfall. Matchen i övrigt fläckades av den tveksamma domarinsatsen som kostade Mexiko och Dos Santos två mål i första halvlek när den assisterande domaren felaktigt dömde bort målen som offside. Även Kamerun gjorde mål under första halvlek, men deras mål blev korrekt bortdömt på grund av offside.

I den 61:a minuten fick Mexico till slut revansch och utdelning när Peralta gjorde mål på en målvaktsretur. Matchen dominerades i stort av Mexiko som hade ett bollinnehav på 58% och ett passningsspel som var ca 1,7 gånger bättre än Kameruns. Moukandjo fick dock till en riktigt bra nick mot mål i slutminutrarna, men Mexikos målvakt Ochoa gjorde en suverän räddning och 1-0 stod sig till avblåsningen.

Spanien – Holland: 1-5

Äntligen! En helt vanlig match utan allvarligare domarmissar skänkte verkligen lättnad och man kunde nästan ana vilken press det måste ha varit på det italienska domarteamet innan matchstart att göra en så felfri insats som möjligt. Och vilken match det blev, Holland stod för målchock och Spanien för målvaktschock.

Under större delen av första halvlek dominerade Spanien. De fick rulla boll, passningsspelet fungerade, Holland gjorde misstag och Spanien skapade lägen. Till slut fick de också en straff i 27:e minuten efter att en fri Diego Costa fälts i straffområdet. Straffen slogs av Alonso och även om Cillessen var rätt ute så räckte det inte hela vägen och bollen gick i mål.

Straff eller inte straff?

I efterhand har repriser visat situationen i olika vinklar och den solklara straffen kanske egentligen inte skulle ha varit någon straff då det såg ut som att Costa i själva verket själv snubblade och sen klev på holländaren De Vrijs fot. Men i detta fall var det nog för mycket begärt att domaren skulle ha kunnat göra en annan bedömning.

Van Persies snygga nickmål

Spanien fortsatte dominera spelet, Holland gjorde några farliga missar men 1-0 till Spanien stod sig till slutminutrarna av första halvlek då Holland till slut lyckades med det de försökt med flera gånger, att slå en lång passning upp mot anfallarna, och denna gång lyckades det och Van Persie kunde sätta ett otroligt snyggt nickmål i 44:e minuten.

Se Van Persies mål hos SVT ->

Målfest och målvaktstabbar

Efter pausvilan dröjde det inte länge förrän Holland återigen lyckades med ytterligare ett långt uppspel, till Arjen Robben som lurade de två försvararna, och gjorde 2-1 i den 53:e minuten. 12 minuter senare var det dags igen, De Vrij gjorde 3-1 till Holland efter en tveksam insats från Casillas vid en frispark, bara minutrar efter att del Bosque bytt in Torres och Pedro samt plockat ut Costa och Alonso.

Värre skulle det komma att bli för Spanien när Casillas gjorde en dundertabbe och Van Persie kunde göra 4-1 för Spanien. I 80:e minuten gjorde sen Robben sitt andra mål i matchen och Hollands femte. Spanien var överkörda och de har inte förlorat så stort i ett VM sedan 1950 då Brasilien vann med 6-1.

Chile – Australien: 3-1

I matchen mot Australien hade Chile överlägset störst bollinnehav med 63% mot Australiens 37%. Chile imponerade inledningsvis med 1-0 i den 12:e minuten och 2-0 i den 14:e minuten och såg ut att ta en enkel seger. Trots detta lyckades Australien skapa lägen och hade totalt 10 avslut varav fyra var på mål. Det betalade sig också när Tim Cahill kunde reducera för Australien och göra 2-1 i 35:e minuten. Tidigare i matchen hade både Alexis Sanchez och Valdivia Jorge gjort varsitt mål för Chile.

Matchen slutade med 3-1 när Jean Beausejour gjorde mål under tilläggstid. Härnäst väntar Spanien för Chile den 18:e juni.