Eftersnack: Ny skräll för Costa Rica, England utslaget och Frankrike vidare

Ny skräll för Costa Rica som vann mot Italien och säkrade därmed avancemang. Frankrike fortsätter att imponera när man krossade Schweiz och Ecuador såg till att slutspelsdrömmen fortfarande är vid liv efter segern mot Honduras.

Italien – Costa Rica: 0 – 1

Costa Rica stod för en återigen stor skräll i grupp D, ”dödens grupp”, och säkrade avancemang efter sin andra raka seger. 1-0 blev det mot Italien efter att Bryan Ruiz nickat in matchens enda mål.

I första halvlek hade Mario Balotelli två bra lägen att näta för Italien men å andra sidan borde Costa Rica fått en straff efter Joel Campbell rivits ned i straffområdet. Men istället kunde Costa Rica, kort efter straffsituationen, göra 1-0 i den 44:e minuten.

I den andra halvleken försökte Italien förändra matchen med byten men var fortsatt uddlösa framåt och Andrea Pirlos vassa frispark var den en riktiga målchansen.

Costa Ricas seger innebär att man är vidare till åttondelsfinal, en riktigt stor skräll med tanke på att man var tippad som jumbo i gruppen, samtidigt som man skickar ut England ur turneringen. Det är första gången på 24 år som Costa Rica går vidare från gruppspelet, då man 1990 vann mot Sverige med 2-1 och gick vidare på Sveriges bekostnad.

Uruguay och Italien kommer att göra upp om den sista platsen till slutspelet i grupp D i nästa omgång då lagen möts.

Schweiz – Frankrike: 2 – 5

Matchen mellan Schweiz och Frankrike blev en riktig målfest. Frankrikes anfallare Olivier Giroud öppnade denna målfest med att göra 1-0 i den 17 minuten. I den efterföljande avsparken så tappar schweizarna bollen och Frankrike kom med en omställning som mittfältaren Blaise Matuidi avslutade på bästa sätt och satte 2-0, 66 sekunder efter 1-0 målet. En total chock för ett Schweiz som inlett matchen svagt och bättre skulle det inte bli.

Efter knappa halvtimmen fick Frankrike en straff efter att Karim Benzema rivits ned. Benzema misslyckades dock att sätta straffen och Yohan Cabaye den efterföljande returen. 3-0 skulle dock komma innan halvtid efter en misslyckad hörna av Schweiz och en snabb kontring som Mathieu Valbuena till slut kunde avsluta i öppet mål.

I den andra halvleken så fortsatte Frankrike sin dominans genom att sätta 4-0 efter 67 minuters spel genom Benzema och 4-0 i den 73 genom Moussa Sissoko.

Schweiz skulle dock inte gå mållösa ur denna match och i den 81 minuten gjorde Blerim Džemaili 5-1 genom turneringens första frisparksmål och i den 87 minuten putsade Granit Xhaka till siffrorna till 5-2.

Precis i slutminuten så gjorde Benzema, vad alla trodde, 6-2 men domaren hade redan blåst av matchen.

Frankrike har imponerat så här långt och är nu vidare till åttonsfinal i och med denna seger. Det kommer bli oerhört intressant att se hur långt detta lag kan gå i turneringen.

Honduras – Ecuador: 1 – 2

Honduras gjorde sitt första VM-mål på över 32 år i nattens match mot Ecuador, genom Carlo Costly som öppnade målskyttet till 1-0. Ecuador kvitterade bara tre minuter senare genom Enner Valencia. Enner Valencia var även påpassligt framme på en frispark i den 65 minuten och nickade in 2-1 till Ecuador, hans tredje mål i turneringen och han har gjort alla målen så här lågt för Ecuador.

I grupp E är det fortfarande öppet om det blir Ecuador eller Schweiz, som båda har tre poäng, som går vidare till slutspelet tillsamman med Frankrike. Dock kommer det blir tufft för Ecuador då man möter just Frankrike i den sista omgången.