Frankrike och Belgien till semifinal

Under fredagen så vann Frankrike kvartsfinalen mot Uruguay efter ett en tung målvaktstavla. Belgien slog därefter ut guldfavoriten Brasilien trots stor dominans av den senare.

Resultaten från fredagens kvartsfinaler

Uruguay – Frankrike 0 – 2
Brasilien – Belgien 1 – 2

Så spelas semifinalen mellan Frankrike och Belgien

10/7 20:00 Frankrike – Belgien

Frankrike slog ut Uruguay

Mötet mellan Frankrike och Uruguay blev som förväntat, Uruguay låg på defensiven mot ett offensivt Frankrike. En match där målvakterna hamnade i fokus.

Den första halvleken bjöd dock inte på många heta chanser inledningsvis. Utan skadade Edison Cavani på planen så var Uruguay mångt och mycket uddlösa framåt.

I den 38 minuten fick Frankrike en frispark som Antoine Griezmann tog hand om. Griezmann lyfte in bollen som Raphael Varane skarvade in helt otagbart i den bortre delen till 1-0 för Frankrike. Uruguay fick ett liknande frisparksläge innan halvleken var över men då stod Frankrikes målvakt Hugo Lloris för en fantomräddning.

I den andra halvleken var det ridå ned för Uruguay när Fernando Muslera stod för en rejäl målvaktstavla i den 61 minuten. Griezmann avslutar utanför straffområdet men Muslera missbedömer bollbanan och 2-0 kom som en kalldusch för Uruguay. Att göra två mål på Frankrike kändes som en nästan omöjlig uppgift med tanke på hur matchen hade utvecklat sig.

Efter 2-0 målet så växlade Uruguay upp och chansade mer framåt och man lyckas skapa ett tryck på Frankrike men som försvarar sig bra. Frankrike skapade trots det de farligaste målchanserna i slutskedet av matchen och Uruguay i stort sett ingenting. Och Frankrike vinner till slut matchen med klara 2-0.

Guldfavoriten Brasilien utslaget

Detta mästerskap som kallas för skrällarnas VM fortsätter på den inslagna vägen även i kvartsfinalerna. Och i den sena kvartsfinalen under fredagen så vann ett nederlagstippat Belgien över guldfavoriten Brasilien, som inte fick till det.

Brasilien dominerade stora delar av matchen men som var ineffektiva offensivt. Den första halvleken bjöd på ett högt tempo och många målchanser åt båda hållen. Brasilien inledde bäst och skapa en rad kvalificerade målchanser direkt. Men det var Belgien som var lyckosamma när de tog ledningen i den 13 minuten. På en hörna mötte Vincent Kompany inlägget vid första stolpen och nickskarvade och bollen letade sig in i mål via brasilianaren Fernandinho.

Efter målet så höjdes tempot ytterligare ett snäpp men det straffade sig för Brasilien. På en snabb kontring, efter en hörna, så gjorde Kevin De Bruyne 2-0 för Belgien med ett distinkt avslut i den 31 minuten. Brasilien lyckades därefter inte att reducera och resultatet stod sin in i halvtidsvilan.

Den andra halvleken dominerades av Brasilien helt och hållet mot ett Belgien som låg på defensiven, likt hur Sverige gjorde mot Tyskland. Med det sagt så var Belgien fortsatt farliga i sitt kontringsspel varje gång Brasilien tappade bollen, så det fanns lägen att utöka för Belgien. Brasilien fick inte till det med avsluten trots mängder av chanser och det skulle dröja till den 75 minuten innan inbytte Renato Augusto reducerade för Brasilien.

Brasilien kom inte närmare än så och är därmed utslagna ur turneringen. Detta innebär att det endast är europeiska nationer kvar i turneringen.

För Belgien är avancemanget stort för den gyllene generationen och det är nationens första VM-kvartsfinal sedan 1986. Nu väntar en ny tuff uppgift för detta Belgien som kommer att ställas mot Frankrike i semifinalen.

Dagens resultat innebär också att det första gången i VM-historien som vi inte har Brasilien, Argentina eller Tyskland i en VM-semifinal.