Inför: Brasilien – Chile och Colombia – Uruguay

Spänningen stiger i VM när åttondelsfinalerna startar. Först ut är storfavoriten Brasilien mot Chile och senare i kväll spelar Colombia och Uruguay. Uruguay saknar sin stora stjärna Suarez och oddsen talar för seger till Colombia.

Brasilien – Chile

Start: 18:00 i SVT2
Odds: 1,57 – 3,80 – 6,00 (William Hill)

Brasilien vann grupp A och gick obesegrade ur gruppspelet. Först vann man mot Kroatien med 3-1 trots att det började med självmål. Neymar gjorde två mål och matchen var räddad. Han stod även för två av målen mot Kamerun, en match som vanns med 4-1. Mötet med Mexico slutade dock oavgjort efter heroiska insatser av Mexikos målvakt Ochoa. Brasilien såg något tveksamma inledningsvis i VM, men ha  sin vana trogen skärpt till spelet allteftersom VM fortskridit.

Chile slutade tvåa i grupp B efter seger med 3-1 mot Australien och mot Spanien med 2-1. Man besegrades av dock Holland med 2-0. Chile briljerade i det tuffa mötet mot Spanien och har spelat bra hittills i turneringen, även mot Holland som blev gruppetta. Alexis Sanchez kommer att bli ett viktigt vapen i matchen mot Brasilien men spelbolagen tror inte det räcker för att Chile ska klå värdnationen. De håller Brasilien som klar favorit.

Brasilien och Chile känner varandra väl. Man har genomfört 68 matcher mot varandra och statistiken talar till klar fördel för Brasilien. Chile har endast vunnit 7 av matcherna medan Brasilien har gått segrande ur 48 av dem. 13 stycken har slutat oavgjort. Intressant att veta är att för exakt fyra år sedan på denna dag, 28 juni 2010, slog Brasilien Chile med 3-0 i Johannesburg.

Matchen spelas på Estadio Mineirao i Belo Horizonte.

Colombia – Uruguay

Start: 22:00 i TV4
Odds: 2,00 – 3,20 – 4,00 (William Hill)

Även Colombia och Uruguay har mötts vid ett flertal tillfällen. Man har spelat 38 matcher, där Uruguay har gått segrande ur de flesta, nämligen 18 stycken. Colombia har vunnit 11 matcher och 9 har slutat oavgjort. Trots detta håller spelbolagen Colombia som favorit. Uruguay saknar sin stora stjärna Luis Suarez som har blivit avstängd i nio matcher och inte får ta del i någon fotbollsrelaterad aktivitet på fyra månader. Han får alltså inte se sitt lag spela i kväll, eftersom han inte får besöka arenan. Detta för att han bet italienaren Chiellini under matchen mot Italien.

Uruguay tog sig vidare från ”dödens grupp” som grupptvåa. Man förlorade mot Costa Rica som skrällde med 3-1, medan man vann mot England med 2-1 och mot Italien med 1-0. I matchen mot England stod Suarez för båda målen. Uruguay har gått till slutspel många gånger i VM och slutade fyra i det senaste VM. Colombia har bara gått till slutspel en gång i VM och slogs ut i åttondelsfinalen. Colombia har dock visat sig starka i detta VM och har vunnit alla sina gruppspelsmatcher, som slutade 3-0 mot Grekland, 2-1 mot Elfenbenskusten och 4-1 mot Japan. I den sistnämnda matchen var Colombia redan klara för åttondelsfinal och kunde ta det lugnare, medan Uruguay var tvungen att vinna matchen mot Italien för att gå vidare och behövde satsa allt.

Matchen spelas på Estadio do Maracana i Rio De Janeiro.