Inför: I dag avgörs grupp C och grupp D

I kväll avgörs vilka lag som går vidare från grupp C och grupp D. Colombia och Costa Rica är de enda säkra lagen, men Grekland, Elfenbenskusten, Japan, Italien och Uruguay gör upp om de andra två platserna. Det är därför mycket som står på spel i kvällens matcher som inleds med nagelbitaren Italien – Uruguay.

Italien – Uruguay

Start: 18:00 i SVT1, SVT2
Odds: 2,60 – 3,10 – 2,80 (William Hill)

Matchen mellan Italien och Uruguay på Arena das Dunas i Natal blir troligen kvällens mest intressanta. Minst ett kryss för Italien annars är VM över. De Rossi är skadad efter matchen mot Costa Rica, ett möte som för övrigt slutade med skräll för Costa Rica som vann med 1-0. Italien hade påtalat bekymmer med värmen inför matchen och kanske påverkade denna spelarna.

I kvällens match är Uruguay mer vana vid klimatet. Uruguay intar planen med självförtroendet på topp efter seger mot England. Mötet med Costa Rica slutade dock med en svidande förlust för Uruguay och resultatet 3-1.

Uruguay måste vinna i kväll för att ta sig vidare från grupp C och anfallsparet Suárez och Cavani måste prestera på topp. Duon har har visat sig farliga, senast i mötet mot England som slutade 2-1 efter två mål av Suárez. Italien måste därför visa varför de är kända för sin defesiv och får inte ta göra några onödiga misstag i backlinjen som kan skapa chanser för Uruguays stjärnspelare.

Enligt statistiken har lagen mötts 9 gånger, där Italien har vunnit två matcher och Uruguay tre matcher.

Costa Rica – England

Start: 18:00 i Kunskapskanalen

England är redan ute ur VM och i kväll spelar man för hedern efter två förlustmatcher. För Costa Rica handlar mötet om att bli gruppetta. Costa Rica har stått för storskrällen i detta VM, då man på förhand var borträknad med Italien, Uruguay och England i sin grupp. Men två vinster, först mot Uruguay med 3-1 och sedan Italien med 1-0, säkrade ett avancemang. Nu räcker det med oavgjort för att vinna gruppen.

England har spelat jämnt mot både Uruguay och Italien, men förlorade båda matcher med 2-1. Man har saknat de riktigt stora stjärnorna, även att Wayne Rooney fick glädjas åt att göra ett mål.

Grekland – Elfenbenskusten

Start: 22:00 i TV4
Odds: 3,75 – 3,30 – 2,00 (William Hill)

Både Grekland och Elfenbenskusten har chans att gå vidare till åttondelsfinal. Ställningen i grupp C är att Colombia redan är vidare med sex poäng, medan Elfenbenskusten har tre poäng och Japan och Grekland har ett poäng vardera. Därför är kvällens matcher helt avgörande för vilket av lagen som följer med Colombia till åttondelsfinal.

Grekland måste vinna över Elfenbenskusten, annars är VM slut för deras del. Samtidigt får Japan inte vinna över Colombia. Därför gäller det inte bara att förlita sig på sin starka försvar utan här är det mål som gäller. Grekland har ännu inte gjort mål i detta VM, utan spelade 0-0 mot Japan och förlorade med 3-0 mot Colombia. I kvällens match är defensiva innermittfältare Kostas Katsouranis är avstängd efter ett rött kort mot Japan i 38:e minuten.

Elfenbenskusten har skakats av ett tragiskt dödsfall. Premier League-stjärnorna Yaya och Kolo Tourés bror Ibrahim Touré gick bort i förra veckan, efter att ha kämpat mot cancer en kort tid. De båda bröderna beslutade sig dock för att stanna kvar i Brasilien och om de privata svårigheterna påverkar spelet återstår att se. Elfenbenskusten kan gå vidare även vid oavgjort om Japan inte vinner mot Colombia.

Varken Grekland eller Elfenbenskusten har dock gått vidare från gruppspelet i ett VM tidigare och har heller aldrig mötts. I kvällens möte håller spelbolagen Elfenbenskusten som favorit.

Japan – Colombia

Start: 22:00 i TV12
Odds: 3,40 – 3,40 – 2,10 (Willliam Hill)

I grupp C är Colombia redan vidare och behöver bara spela oavgjort mot Japan för att vinna gruppen. För att Japan ska gå vidare behöver man vinna mot Colombia och att Grekland tar poäng mot Elfenbenskusten. Japan har därför allt att kämpa för i denna viktiga match, medan Colombia kan spela mer avslappnat.

I sina tidigare matcher har Colombia dock imponerat, framför allt i mötet med Grekland som slutade 3-0. Med tanke på att man dessutom bara har släppt in ett mål på sina båda matcher kan Japan få det tufft. Japan kunde trots stort bollinnehav mot Grekland inte bryta igenom försvaret utan resultatet blev 0-0.

Lagen har mötts två gånger tidigare och en match slutade med vinst till Colombia och en match slutade oavgjort. Spelbolagen tror på vinst för Colombia även i kväll.