Inför: Frankrike – Nigeria och Tyskland – Algeriet

Oddsen talar sitt tydliga språk om vilka lag som vinner kvällens åttondelsfinaler. Frankrike och Tyskland har imponerat i VM och hålls därför som klara favoriter i sina möten mot Nigeria respektive Algeriet.

Frankrike – Nigeria

Start: 18:00 i SVT1, SVT2, Kunskapskanalen
Odds: 1,44 – 4,00 – 8,00 (William Hill)

Frankrike blev obesegrad gruppetta efter att ha kört över Schweiz med 5-2 och Honduras med 3-0. Matchen mot Ecuador slutade 0-0, men värt att notera är att förbundskapten Didier Deschamps lät sex spelare vila i denna match. Frankrike har imponerat så här långt i VM och i kväll blir det tufft för Nigeria att stå emot Karim Benzema, Mathieu Valbuenas och de andra i Les Bleus.

Nigeria tog sig vidare till åttondelsfinal trots förlusten mot Argentina med 3-2. Man vann mot Bosnien-Hercegovina med 1-0 i en match som kanske borde slutat oavgjort på grund av ett felaktigt bortdömt mål för Bosnien-Hercegovina. Mötet med Iran slutade oavgjort och har kallats VM:s sämsta match. Nigeria har inte blixtrat till ordentligt och har dessutom skakats av bonusbråk med sitt lands fotbollsförbund. Bråket har inneburit spelarprotester och träningsvägran. Även om det nu kan vara uppklarat kanske inte motivationen är på topp.

Nigeria har aldrig tagit sig förbi en åttondelsfinal, medan Frankrike har bättre statistik. 1998 tog Frankrike VM-guld och 2006 tog man silver. Vid VM 2010 slogs man dock ut i gruppspelet.

Lagen har mötts en gång tidigare och resultatet blev då vinst till Nigeria. Kvällens match kommer att spelas på Estadio Nacional Brasilia och oddsen talar för att det blir Frankrike som blir segrare. William Hill sätter låga 1,44 för detta, medan vinst till Nigeria ger 8,00 gånger pengarna.

Observera kanalkaoset, så här sänds matchen Frankrike – Nigeria:

18.00-19.00 i SVT2
19.00-19.30 i SVT1
19.30-20.00 i Kunskapskanalen
20.00-21.00 i SVT1

Tyskland – Algeriet

Start: 22:00 i TV4
Odds: 1,30 – 5,00 – 11,00 (William Hill)

I denna match hålls Tyskland som storfavorit. Inte konstigt, då laget har visat en enorm styrka i detta VM, inte minst tack vare segern mot Portugal med 4-0. Man vann även mot USA med 1-0 och spelade oavgjort mot Ghana. Det ska tilläggas att matchen mot Ghana, som slutade 2-2, kan vara en av de bästa som har spelats i detta VM.

Thomas Müller har imponerat med fyra mål och Miroslav Klose har gjort ett mål. Om Klose gör ännu ett blir han historisk i antal gjord mål i VM sammanhang. I kvällens match är Lukas Podolski skadad, men han tros vara spelbar till en eventuell kvartsfinal. Även Jerome Boateng har känt av en skada, men uppges vara redo för spel.

Algeriet slutade som grupptvåa efter Belgien. Man vann med 4-2 mot Sydkorea, spelade oavgjort mot Ryssland och förlorade med 2-1 mot Belgien. Laget har visat en kämparglöd som har gett resltat, då man för första gången har nått slutspel. Men spelbolagen tror inte att man klarar av Tyskland.

Tyskland och Algeriet har mötts två gånger tidigare och då är det faktiskt Algeriet som har vunnit vid båda tillfällena. Dock spelades de matcherna 1964 och 1982.

Vinnaren i kväll kommer att få möta Frankrike eller Nigeria i kvartsfinal. Mötet äger rum på Estadio Beira-Rio i Porto Alegre.