Inför: Holland – Sverige

Det är knappt att man har hunnit återhämta sig från helgens målfest på Friends, men imorgon är det dags för ytterligare en match i VM-kvalet. Och det är inte vilken match som helst – utan en match som är direkt avgörande för Sveriges fortsatta resa mot VM i Ryssland 2018. 

Som vi nämnde i det föregående inlägget, så är andraplatsen redan så gott som säkrad. Med 7 mål + i målskillnad i jämförelse med Holland kan man känna sig relativt lugn. Med det menar vi inte att poäng i den sista matchen är en självklarhet, men att vi skulle förlora med 7 bollar känns osannolikt.

Holland under press i helgens match

Holland spelade i lördags klockan 20:45, och var alltså medvetna om Sveriges kross mot Luxemburg när domaren blåste igång matchen. Att läget i laget var något spänt gick inte att ta miste på, och det var tydligt att Holland gick för många mål mot Bulgarien. Det första målet satt i nätet efter 24 spelade minuter, men därefter gick det desto trögare för Holländarna.

Bulgarien satte kvitteringsmålet tidigt i andra halvlek, och det var tydligt att de orangeklädda spelarna började svettas lite extra. Det skulle dröja ända till den 84e matchminuten innan 1-2 målet satt på plats, då igenom rutinerade Robben. I övertid rullade även den tredje bollen över mållinjen, och Holland besegrade Bulgarien med 1-3. Tre viktiga poäng visserligen, men alldeles för få mål för att hålla Sverige inom räckhåll. Det sista hoppet för Holland faller alltså på en rejäl målfest, och vinst med minst 7 bollar i morgondagens match.

Det svenska självförtroendet på topp

Det svenska landslaget kommer dock kunna resa till Amsterdam med betydligt mindre press på axlarna. 8-0-krossen var precis vad som behövdes, och andraplatsen är därmed så gott som säkrad. Men varför nöja sig med en andraplats när man kan vinna? Läser man de intervjuer som finns på nätet inför morgondagens match, med både spelare och tränare, blir målbilden genast klar – Sverige går för gruppvinst.

Och för all del – det är inte alls omöjligt. Så länge man plockar tre poäng och Frankrike inte får med sig mer än en pinne mot Vitryssland. Att man dessutom har en historisk match i ryggen är inte direkt till nackdel heller. Den största segern någonsin i kvalsammanhang, och Berg nätade hela fyra gånger. Att ha det självförtroendet med sig är såklart en stor fördel för svenskarna i den sista kvalmatchen.

Turbulent kval för det holländska landslaget

Det holländska laget har minst sagt haft en stökig resa genom VM-kvalet. Svaga resultat har blandats med interna motstridigheter och ett förbundskaptensmöte – inte direkt optimalt. Nya förbundskaptenen Dick Advocaat har dessutom toppat det hela med några till synes märkliga tilltag. Bland annat har han plockat bort de två stjärnspelarna Sneijder och van Dijk, med förklaringen att de haft för lite speltid i sina klubblag för att platsa. Dessutom saknas både van Persie och de Vrij på grund av skador – vilket innebär att Holland saknar många namnkunniga spelare inför den sista och avgörande VM-kvalmatchen.

Advocaat tycks dock vara säker på sin sak, och verkar övertygad om att Holland kommer kunna vinna över Sverige med de 7 mål som krävs. En övertygelse han verkar vara relativt ensam om. Bland annat pryds omslaget av den holländska tidningen med rubriken ”Bara Dick tror fortfarande på sagor”.

Sverige står med fullt lag

Under den sista träningen inför mötet mot Holland imorgon kväll mötte Janne Andersson media och berättade att alla spelare är uttagningsbara inför matchen. Träningen skedde med samma startelva som spelade mot Luxemburg i lördags, men även en variant där Albin Ekdal ersatte Sebastian Larsson på mitten provades. Med andra ord kan man nog förvänta sig en startelva snarlik den som ställdes upp mot Luxemburg i lördags.

De svenska utsikterna inför ett play-off

Vi räknar kallt med att Sverige (minst) tar sig vidare till play-off genom kvällens match. Beroende på den matchen, och övriga matcher i de andra grupperna slutar, skulle Sverige där kunna hamna på seeding-plats – men det undviker vi att spekulera allt för mycket i. Mer intressant är det att kika på Sveriges förutsättningar i ett play-off mot VM.

Skadeläget ser som sagt bra ut för det svenska landslaget, och kan man fortsätta in i play-off med full trupp vore det självklart en enorm fördel. För att det ska kunna ske är det dock en sak man behöver passa sig för i morgondagens match – varningar. De gula korten följer nämligen med från gruppspelet, och kan leda till avstängning om fler gula kort delas ut. I den svenska truppen har vi alltså hela 6 spelare som riskerar avstängning om de ådrar sig ett gult kort under morgondagens match. Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf och Jacob Johansson är alla en varning från att stängas av.

Oddsen till Hollands fördel

Odds 1-X-2: 1,85 – 4,10 – 4,15

Spela hos Unibet >

Oddsen inför matchen talar solklart till Hollands fördel. Ett spel på Sverige ger hela 4.15 gånger pengarna, medan ett spel på Holland inte genererar med än 1.85. Dock är det så att Holland måste trycka på offensivt och göra många mål, samtidigt som Sverige jagar tre poäng i jakten på förstaplatsen i tabellen. Luckor för det svenska anfallet lär därför öppnas upp, och det är långt ifrån omöjligt att Berg m.fl. kan straffa den svaga defensiven. Oavsett hur det slutar lär tisdagkvällen iallafall bjuda på en spännande och offensiv match från båda lagen!

Matchfakta Sverige – Luxemburg

Avspark: 20:45
Plats: Amsterdam Arena, Amsterdam
Kanal: Kanal 5
Livestream: Dplay