Inför lottningen i VM-kvalet

Den 7 december så kommer grupperna till det Europeiska VM-kvalet att lottas. Efter resultaten i Nations League så har Sverige hamnat i den andra seedningsgruppen och kan få en riktigt tuff grupp.

Sverige hade en riktigt tuff uppgift i Nations League med möten mot Frankrike, Portugal och Kroatien. Hade Sverige fått med sig några bättre resultat från dessa matcher så hade förutsättningarna inför lottningen av VM-kvalet varit bättre, då rakningen avgör vilken seedningsgrupp man hamnar i.

Sveriges slutliga ranking placerar Sverige i den nästa högsta seedningsgruppen tillsammans med bland annat Polen, Wales, Schweiz och Österrike.

Placeringen i den andra seedningsgruppen gör att Sverige kommer att få en riktigt tuff uppgift att ta en direktplats via VM-kvalet. I VM-kvalet är det nämligen bara gruppsegrarna som går direkt till mästerskapet. Tvåorna i varje grupp gör upp i ett play-off.

Oavsett hur lottningen kommer att bli så kommer Sverige att ställas mot riktigt tunga nationer från den första seedningsgruppen. Oavsett hur lottningen utspelar sig så kommer Sverige att vara underdogs om gruppsegern, med kanske Danmark som enda undantaget.

Från den tredje seedningsgruppen finns det också svåra nationer som Sverige gärna vill undvika. Som exempelvis Norge, Ryssland och Skottland. Även Bosnien, Slovenien och Israel kan bli tuffa motstånd från den fjärde gruppen.

Så är lagen seedade inför lottningen

Grupp 1: Belgien, Frankrike, England, Portugal, Spanien, Italien, Kroatien, Danmark, Tyskland, Nederländerna.

Grupp 2: Schweiz, Wales, Polen, Sverige, Österrike, Ukraina, Serbien, Turkiet, Slovakien, Rumänien.

Grupp 3: Ryssland, Ungern, Irland, Tjeckien, Norge, Nordirland, Island, Skottland, Grekland, Finland.

Grupp 4: Bosnien & Hercegovina, Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Albanien, Bulgarien, Israel, Balerus, Georgia, Luxemburg.

Grupp 5: Armenien, Cypern, Färöarna, Azerbajdzjan, Estland, Kosovo, Kazakstan, Litauen, Lettland, Andorra.

Grupp 6: Malta, Moldavien, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino.