Inför: Sverige – Chile

Även om det kanske inte känns så med minusgraderna utanför dörren, så är sommaren på ingång med stormsteg – och med den även Fotbolls-VM. Med knappt tre månader kvar till avspark i den första matchen i Fotbolls-VM 2018 är det nu hög tid för det svenska landslaget att göra sig redo.

Uppvärmningen inför Fotbolls-VM i Ryssland för Sveriges del består av fyra träningsmatcher, varav den första spelas den 24 mars på Friends Arena i Stockholm. Motståndet består av Chile, som med sin 10e plats på världsrankingen kommer ge en tuff start på svenskarnas VM-förberedelser.

Sveriges trupp inför träningsmatcherna

Den slutgiltiga truppen för VM i Ryssland 2018 ska tas ut den 15 maj, vilket innebär att Janne Andersson har två träningsmatcher på sig innan han måste ta sitt beslut. Zlatan har varit ett hett ämne för diskussion efter att han öppnat för att delta i VM, men frågan är om han verkligen kommer lyfta på luren och slå en signal?

Laget som ska representera Sverige i träningsmatcherna mot Chile och Rumänien är däremot klart, och det bjöd inte på några större överraskningar. Under de 19 månader som Janne Andersson har varit förbundskapten har ett tydligt mönster trätt fram, men sett till framgångarna som skördats behöver det inte nödvändigtvis vara negativt. Detta är spelarna som ska representera Sverige under de två kommande träningsmatcherna:

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Jacob Rinne
Försvarare: Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Emil Krafth, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson
Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg, Alexander Fransson, Oscar Hiljemark, Sebastian Larsson, Ken Sema, Gustav Svensson
Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin, Ola Toivonen

EDIT: Under träning dagarna innan matchen mot Chile drabbades Ludwig Augustinsson av känningar i ena låret samtidigt som Emil Krafth dras med ryggproblem. Dessa två kommer ersättas av Johan Larsson och Niklas Hult i träningsmatcherna mot Chile och Rumänien

Skadebekymmer bland svenskarna

I den tillfälliga svenska truppen saknas en del namn som var med och spelade i de avgörande Italien-matcherna förra året, spelare som nu drabbats av skadebekymmer. Robin Olsen är skadad, men han beräknas komma tillbaks på plan snart och är given förstamålvakt under VM. På mittfältet saknas en skadedrabbad trio som var med och spelade i november – Albin Ekdal, Jakob Johansson och Marcus Rohdén.

Jakob Johansson har drabbats av korsbandsskada och lär missa VM, men de andra två kan säkert vara med och slåss om platserna i VM-truppen. I övrigt är truppen som är uttagen till träningsmatcherna väldigt lik den som väntas bli uttagen till Fotbolls-VM i Ryssland.

Chile en stark nation trots VM-miss

Till mångas förvåning missade Chile en plats i VM – trots sin ranking som 10e lag på FIFA-rankingen. Med sämre målskillnad än Peru var det precis att man missade platsen i det interkontinentala kvalet mot Nya Zeeland, och det blev istället Peru som till slut knep VM-platsen.

Efter den missade VM-platsen har det varit stökigt i det chilenska landslaget. Dels har förbundskaptenen Juan Antonio Pizzi fått sparken, och han har ersatts av Reinaldo Rueda. Det har dessutom spekulerats i att det ska finnas meningsskiljaktigheter mellan spelare i det chilenska landslaget. Det är ett bråk mellan storstjärnorna Arturo Vidal och Claudio Bravo som har ställt till det, men nya förbundskaptenen har uttryckt att stjärnorna ska få rensa luften mellan varann i Stockholm innan matchen mot Sverige.

Oddsen är i Chiles favör

Ser man till oddsen hos spelbolagen så är det Chile man håller som favorit till att vinna. Hos exempelvis Unibet ser oddsen ut såhär:1- 3,32 X – 3,25 2 – 2,25

Detta trots att Chile missade VM-platsen, trots byte av förbundskapten och trots de bråk som ska ha uppstått inom laget. Men trots allt så är Chile ett bättre lag på pappret – världsrankade på plats nummer 10 jämfört med Sverige som ligger på plats 19. Oddsen är dock hyfsat jämna trots allt – så vi räknar med en riktigt spännande match på Friends!

Matchfakta Sverige – Chile

Avspark: 18:00
Plats: Friends Arena, Stockholm
Kanal: TV 4
Livestream: C MORE