Inför: Sverige – Luxemburg

Det börjar dra ihop sig. Imorgon tar Sverige emot Luxemburg inför storpublik på Friends Arena, och på tisdag väntar detta VM-kvalets sista match.

Två matcher kvar, och 6 extremt viktiga poäng står på spel. Vi har fortfarande häng på förstaplatsen, lite beroende på vad Frankrike hittar på i sina sista matcher mot Bulgarien och Vitryssland. Det är dock inte där fokuset bör ligga – utan det viktiga i Sveriges läge är att hålla Holland bakom sig i tabellen.

Förutsättningarna i grupp A

När vi går in i de avslutande omgångarna av VM-kvalet gäller det att hålla koll på hur förutsättningarna ser ut, och vad som krävs av Sverige för vidare avancemang. Svenskarna tappade gruppledningen i och med sin förlust mot Belgien, då Frankrike plockade 3 poäng mot Holland och kunde återta ledningen i tabellen.

Frankrike har dock inte haft allt för mycket flyt under kvalets gång. Med Lloris jättetabbe i slutminuterna mot Sverige tappades viktiga poäng, och ett ännu större bakslag kom när bottentippade Luxemburg lyckades nolla storfavoriterna. I nuläget är det därför bara en poäng som skiljer Frankrike i toppen åt från Sverige på andraplats. En andraplats i grupp A vore definitivt inte fy skam – Frankrike är trots allt ett av favoritlagen till att ta hem hela VM-turneringen i Ryssland. Men visst vore en förstaplats ännu bättre, och hoppet är fortfarande vid liv. Två bra matcher mot Holland och Luxemburg kan göra stordåd, Frankrike har trots allt varit något skakiga under kvalets gång.

Det stora orosmolnet på himlen är däremot Holland. En andraplats innebär Play-off och ny chans att ta sig till VM, och det är inget Holland tänker ge upp i första taget. Med 13 poäng ligger de i nuläget 3 poäng bakom Sverige, men de lär jaga in i det sista.

Luxemburg har överraskat

Luxemburg har inte haft någon lysande kvalturnering, långt ifrån. Med bara 5 inspelade poäng ligger de enormt långt ifrån kampen om VM-platserna. De har dock överraskat under turneringens gång, inte minst i September, när de nollade storfavoriterna Frankrike på bortaplan. Ett tydligt exempel på att vilja kan räcka långt – inte minst i kombination med underskattning från det andra lagets sida.

Många verkar säkra på att Luxemburg-matchen kommer bli tre lätta poäng för blågult, men kommer det verkligen bli så enkelt? Blickar vi tillbaks till Oktober förra året, så kan vi minnas svenskarnas första möte mot Luxemburg i den här kvalserien. Det var allt annat än en målfest, och Sverige tog hem sina tre poäng med endast ett mål mot noll.

Enormt publikstöd för Sverige

Oavsett hur morgondagens match slutar finns det åtminstonde en sak som lär vara omöjligt att klaga på – publikstödet. Mycket talar för att publikrekordet för Friends Arena från invigninsmatchen mot England kommer slås. Den gången var 49 967 personer på plats – och enligt siffror från den 2 oktober saknades det bara 700 biljetter för att den siffran skulle uppnås.

En viktig, avgörande match, ihop med faktumet att den spelas en lördag klockan 18 är de faktorer som gör biljettrycket så pass stort. Luxemburg är inte heller kända för några enorma supporterskaror eller fotbollshuliganer – vilket innebär att det inte krävs några särskilda avspärrningar inne på arenan som slukar platser. Utsikterna ser alltså goda ut för ett nytt publikrekord på Friends Arena!

Sveriges förutsättningar inför matchen

Janne Anderssons trupp för matcherna mot Luxemburg och Holland innehöll inte några allt för stora överraskningar. Förutom de förväntade namnen dök dock även Ken Sema upp i listan – en av spelarna från Östersunds succélag. Saknas från den trupp som tidigare ställts upp under VM-kvalen gör Pontus Hansson, som ersätts av Sebastian Holmén.  Även John Guidetti, som gör comeback efter sin nyckelbensskada, finns med i truppen.

Det är alltså en relativt komplett trupp som Sverige kan ställa upp med i helgens match, och förutsättningarna för tre nya poäng ser goda ut!

Oddsen talar klart för Sverige

Ser man till oddsen inför matchen blir det genast klart att Sverige är givna favoriter. Ett spel på Sverige ger ynka 1,05 gånger pengarna, medans en skräll från Luxemburgs sida hade gett hela 41 gånger pengarna.

Odds 1-X-2: 1,05 – 21,00 – 41,00

Spela på matchen hos Unibet >

Matchfakta Sverige – Luxemburg

Avspark: 18:00
Plats: Friends Arena, Stockholm
Kanal: Kanal 5
Livestream: Dplay