Inget VM för USA och Chile

VM-kvalet närmar sig mot sitt slut och nu är 23 av 32 lag klara för VM, inklusive hemmanationen Ryssland. Efter denna veckas matcher står det klart att Chile missar VM och det gör även USA.

USA missar VM för första gången sedan 1990

USA låg illa till inför det avslutande mötet mot gruppjumbon Trinidad och Tobago i CONCACAF-kvalet. Poäng och USA skulle minst ta en kvalplats. Istället blev det en tung 1-2 förlust för USA som nu missar ett VM för första gången sedan 1990.

I det sydamerikanska kvalet var det riktigt jämnt inför de avslutande matcherna. Brasilien var säkra att gå vidare men därefter var det ett tight race mellan Chile, Uruguay, Argentina, Peru, Paraguay och Colombia om de två återstående direktplatserna och kvalplatsen.

Det slutade med att Peru gick vidare till kvalet och Colombia, Uruguay och Argentina tog de två direktplatserna. Medan Chile och Paraguay blev utslagna.

Portugal och Frankrike direkt till VM

I det europeiska kvalet så säkrade Portugal gruppsegern mot Schweiz, som nu går vidare till play-off. Detta gjorde som bekant även Frankrike efter 2-1 segern mot Vitryssland och som skickade Sverige till play-off. Irland vann över Wales och knep platsen i play-off och det gjorde även Grekland som vann över Gibraltar.

Interkontinentala kvalspelet

Till det interkontinentala kvalspelet gick Honduras från CONCACAF som möter Australien från AFC samt att Nya Zeeland från Oceanien möter Peru från sydamerika.

Nio lag återstår

De nio VM-platserna nu är kvar är 3 från det afrikanska kvalet, 4 från Europas play-off samt 2 från det interkontinentala kvalspelet.

Alla de 23 lagen som nu är VM-klara

Argentina
Belgien
Brasilien
Colombia
Costa Rica
Egypten
England
Frankrike
Iran
Island
Japan
Mexiko
Nigeria
Panama
Polen
Portugal
Ryssland (värd)
Saudiarabien
Serbien
Spanien
Sydkorea
Tyskland
Uruguay