Komfortabel seger över Japan och Sverige är vidare till semifinal

Det blev en dramatisk kvartsfinal mot Japan. Sverige tog ledningen två gånger om och kunde till slut hålla undan, även om japanerna reducerade i slutskedet. Matchen slutade 2-1 och nu är det Spanien som väntar i tisdagens semifinal.

Så var matchen

På förhand var Japan klara favoriterna i kvartsfinalen mot Sverige. Och det var japanerna som matchen bäst, under de första 15-20 minuterna.

Sverige kämpade sig in i matchen med en hög press och täppte samtidigt till defensivt. Sverige var också när att ta ledningen när Stina Blackstenius blev fri med målvakten i den 25:e minuten. Men hon kom för nära och avslutet gick utanför.

Fasta situationer har varit Sveriges främsta vapen i mästerskapet hittills. Ett vapen som gav Sverige ledningen efter en frispark i den 32:a minuten. Frisparken skapade en trasslig situation i straffområdet och bollen landade till slut hos mittbacken Amanda Ilestedt, som stänkte in bollen med, hör och häpna, foten. Det var Ilestedts fjärde mål i turneringen.

Andra halvlek

I början av den andra halvleken fick Sverige en straff, efter en hands av Fuka Nagano. Filippa Angeldahl lurade ned målvakten och satte 2-0. Och känslan var att Sverige skulle kunna spela av matchen. Men det visade sig att japanerna hade långt ifrån gett upp.

Japan fick en gyllene chans att komma in i matchen igen på en tveksam straff i den 73:e minuten. VAR-rummet bekräftade beslutet då det fanns en liten kontakt. Men Japans straffläggare Riko Ueki höll inte igen vid straffpunkten. Bollen träffade den nedre delen av ribban och styrdes sedan ut till en utrusande svensk spelare.

Trots straffmissen gav japanerna inte upp och fortsatte att pressa på. Och var nära att göra mål på en frispark i den 83:e minuten. Men återigen blev det en olycklig ribbträff som sedan studsade i målvaktens rygg, i stolpen och sedan ut.

Den efterföljande situationen efter frisparken ledde dock till en reducering till 2-1, när Honoka Hayashi utnyttjade ett misstag från ett oorganiserat svenskt försvar.

Det blev skakiga och nervösa slutminuter, samtidigt som fjärdedomaren visade 10 minuters tilläggstid. Japan skapade några halvchanser under tilläggstiden, men svenskorna höll undan och matchen slutade 2-1.

Semifinal mot Spanien

Nu väntar Spanien på tisdag, den 15 augusti, med avspark kl. 10:00. Spanien besegrade Nederländerna med 2-1 efter ett övertidsdrama.

Japan var de sista VM-mästarna kvar

Japan var det sista laget kvar i turneringen som har vunnit ett VM-guld. Detta innebär att vi kommer att få en ny mästare.