Inför fredagens lottning av VM-grupperna & förutsättningarna

30 av 32 lag är klara för spel i VM i vinter men trots det kommer lottningen av gruppspelet att äga rum under fredagen. Vi ger dig förutsättningarna.

I morgon kommer lottningen av grupperna i fotbolls-VM i Qatar att genomföras. De senaste lagen att räknas in efter veckans kvalmatcher är Polen, Portugal, Ghana, Senegal, Tunisien, Marocko, Kamerun, USA och Mexiko.

Till fredagens lottning är det dock endast 29 av 32 lag som är VM-klara. Wales, Skottland och Ukraina gör upp om en av platserna i det playoff från europeiska kvalet, som skjutits upp i tiden på grund av kriget i Ukraina. Wales är redan klara för finalen och kommer att möta Skottland eller Ukraina. När detta playoff kommer att bli av är just nu oklart.

De övriga två platserna kommer att avgöras genom det interkontinentala kvalet, som spelas mellan den 13-14 juni. Där kommer Costa Rica att göra upp med Nya Zeeland om en plats. Och Peru kommer att möta antingen Australien eller Förenade Arabemiraten i kampen om den sista VM-platsen.

Så går lottningen till

I fredagens lottning är lagen indelade i fyra seedningsgrupper baserat på rankingen från den 31 mars. De platser som är öppna pga försenade kval kommer att hamna i den sista och lägst rankade seedningsgruppen. När lottningen sedan genomför av grupperna så kommer ett lag från varje seedningsgrupp att lottas fram till varje grupp. Totalt kommer åtta grupper att lottas fram, med fyra lag i varje grupp. Bra att veta är att endast två lag från en federation kan hamna i en och samma grupp.

Se nedan för alla lagen och seedningsgrupperna till lottningen.

Seedningsgrupp 1

Qatar, Argentina, England,Brasilien, Belgien, Frankrike, Spanien, Portugal

Seedningsgrupp 2

Nederländerna, Tyskland, Danmark, Schweiz, Kroatien, Uruguay, Mexiko, USA

Seedningsgrupp 3

Seedningsgrupp, Iran, Japan, Marocko, Serbien, Polen, Sydkorea, Tunisien

Seedningsgrupp 4

Ecuador, Saudiarabien, Kamerun, Ghana, Kanada, Ukraina/Skottland vs Wales, Costa Rica vs Nya Zeeland, Peru vs Australien/Förenade Arabemiraten

VM-rankingen

När VM-rankingen uppdaterades under torsdagen så var det ingen positiv läsning för det svenska landslaget. Man tappade nämligen två platser ned till 19:e plats. Högst upp hittar vi Brasilien, som är tillbaka i toppen efter fem lång år. Följt av Belgien och Frankrike. Se topp tio nedan.

  1. Brasilien
  2. Belgien
  3. Frankrike
  4. Argentina
  5. England
  6. Italien
  7. Spanien
  8. Portugal
  9. Mexiko
  10. Nederländerna

Se hela rankingen här >