Luis Suarez avstängd i nio matcher

Igår meddelade FIFA att Uruguays Luis Suarez stängs av i nio matcher och från alla fotbollsaktiviteter i fyra månader för att ha bitit italienaren Giorgio Chiellini.

I den sista gruppspelsmatchen mot Italien så sprang Luis Suarez fram till den italienska backen Giorgio Chiellini och bet honom i axeln, det är i alla fall vad Chiellini hävdar och vad bildbevisen tyder på.

Domaren såg inte vad som hände och kunde därmed inte heller agera på incidenten. Istället har FIFA disciplinkommitté granskat händelsen och man ser allvarligt på vad som har hänt.

Rekordlång avstängning

Under gårdagen så meddelade FIFA att Suarez kommer att stängas av i nio officiella matcher med landslaget samt att han inte får delta i några fotbollsaktiviteter under fyra månader framöver. Suarez ska även betala 100 000 schweizerfrancs, cirka 750 000 kronor, i böter.

Domen är det hårdaste som FIFA har delat ut under ett VM och man motiverar beslutet med att det sker inför världens ögon och att beteendet inte är acceptabelt. Tidigare var rekordet åtta matcher som FIFA gav den italienske backen Mauro Tassotti i VM 1994 efter att han med en armbåge brutit näsan på spanjoren Luis Enrique Martínez.

Tredje gången som Suarez biter en motståndare

Att domen blev så hård kan delvis ha att göra med Suarez förflutna och att han vid två tidigare tillfällen bitit spelare.

Första gången han bet en spelare var den 20 november 2010 under en match med det holländska laget Ajax då han bet PSV’s Otman Bakkal i axeln och stängdes av i sju matcher för tilltaget.

Chelsea-spelaren Branislav Ivanović blev Suarez nästa offer i toppmötet mot Liverpool i april 2013. Suarez bet Ivanović i armen och denna gång var det 10 matchers avstängning som väntade.

Suarez kommer att missa inledning på säsongen

Den fyra månader långa avstängningen innebär bland annat att han inte får sätta sin fot på en fotbollsstadium under perioden för att träna, spela eller som åskådare. Suarez kommer därmed att missa säsongsstarten av Premier League och missa minst 13 matcher för Livepool i Premier League, Ligacupen och Champions League.

Den första matchen som kommer att räknas av från de nio matcherna han är avstängd är mötet mellan Colombia och Uruguay i åttondelsfinalen som kommer att spelas under lördagen.