Ny förlust för Sverige

Uppladdningen inför VM går inte Sveriges väg. Förutsättningarna inför matchen var allt annat än bra – arenans gräsmatta var under all kritik och båda lagen fick genomföra sina träningar på annan plats inför matchen. Matchen i sig blev dessutom en irriterad historia – dels på grund av den undermåliga planen, och dels på grund av den till synes partiska rumänska fjärdedomaren. Slutresultatet blev ännu en förlust för svenskarna, med noll mål mot ett. 

Det var inte mycket som stämde i gårdagens match mot Rumänien för Janne Anderssons landslag. Tanken var att de spelare som inte spelade i matchen mot Chile skulle få en chans att visa upp sig, men förutsättningarna gjorde det svårt för spelarna att visa sin fulla kapacitet. På Ion Oblemenco-stadion har bara sex fotbollsmatcher hunnit spelas, men gräsmattan har förstörts på grund av väder och slitage. Efter matchen uttryckte sig en frustrerad John Guidetti om planen, och sa att det var som att bollen studsade upp till knäna på grund av den ojämna gräsmattan.

För Sveriges del såg startelvan inför matchen ut helt annorlunda jämfört med hur den såg ut mot Chile i lördags. Janne Andersson ville ge de spelarna som inte fick speltid mot Chile en chans att visa framfötterna – något som blev svårt med tanke på förutsättningarna. Från start fick vi se bland annat John Guidetti, Jimmy Durmaz, Oscar Hiljemark och Isaac Kiese Thelin.

Första halvleken var ordentligt tempofattig, och inget av lagen ville riktigt ta kommandot. Rumänien spräckte nollan drygt 10 minuter in i den andra, och sen var jakten igång för svenskarnas del. Guidetti hade en chans att utjämna resultatet efter 70 spelade minuter, men Tatrusanu i det rumänska målet höll nollan matchen ut.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en mycket märklig match som utspelade sig i Rumänien igår. Gräsmattan var under all kritik, den rumänska fjärdedomaren skrek upprepade gånger ”foul” till huvuddomaren för att denne skulle blåsa av till Rumäniens fördel, och i slutet av den andra halvleken fick matchen tillfälligt avbrytas på grund av att knallskott kastades in från läktaren.

Det var inte fotbollen som hamnade i fokus under gårdagens match, och det var som att de aspirerande svenska spelarna knappt fick chansen att ta chansen. Janne Andersson blev säkerligen inte mycket klokare inför uttagningen av VM-truppen, och det finns mycket kvar att fila på innan det bär av till Ryssland i sommar!