Svenska damerna till semi!

Sverige hade inte vunnit mot Tyskland sedan 2009, och var nederlagstippade från alla håll. Men ännu en gång bevisade de svenska damerna att de har i den absoluta världstoppen att göra, och chocksegern i kvartsfinalen innebär att Sverige nu är klara för en semifinal mot Nederländerna. 

Inför mötet mot tyskland pratades det nästan oavbrutet om ”de tyska spöket”. De svenska damerna hade inte vunnit mot Tyskland sedan 2009 – och därefter spelat 10 matcher med ett facit av 9 förluster och ett kryss. I mästerskapssammanhang hade Sverige inte besegrat Tyskland sedan 1995, så det var mycket som talade emot avancemang från kvartsfinalen.

Segern med 1-2 kom därför något chockartat för många. Det var Tyskland som inledde målskyttet i den 16e matchminuten, genom mittfältaren Lina Magull. Men det dröjde inte mer än 6 minuter innan den svenska repliken kom, när Sofia Jakobsson utnyttjade ett misstag i det tyska försvaret. Blackstenius satte sedan sitt andra mål i mästerskapet i minut 48, och Tyskland klarade inte att reducera.

Vinst alltså för Sverige med 1-2 trots ett bollinnehav på endast 36% – och på onsdag väntar semifinal!

Nederländerna väntar i semifinalen

Semifinalen spelas på Stade de Lyon på torsdag, och för motståndet står Nederländerna efter att ha besegrat Italien med 2-0 i sin kvartsfinal.

Värt att notera är att Sveriges Fridolina Rolfö kommer vara avstängd i matchen med anledning av det gula kortet hon drog på sig i lördagens match. En protest mot det gula kortet skickades in, då landslaget ansåg att det var för hårt dömt, men SvFF kunde på söndagen meddela att FIFA har avslagit ansökan.