Sverige klättrar 16 platser på världsrankingen

Efter segern mot Frankrike så avancerade Sverige rejält på FIFAs världsranking och har nu skaffat sig en mycket bra position inför ett eventuellt play-off i VM-kvalet.

Segern i VM-kvalet mot Frankrike innebar inte bara att Sverige nu toppar kvalgruppen utan tog ovärdeliga rankingpoäng. Sverige tog ett rejält kliv från 34 plats till 18 plats och avancerade därmed hela 16 placeringar. Det var elva år sedan Sverige var så högt rankade.

Den nya rankingen innebär att är Sverige nu är tredje högst rankad av de bästa tvåorna i VM-kvalet med bara Portugal och Italien framför sig. Och att få en lättare motståndare i ett eventuellt play-off känns inte allt för långt borta.

Blandad kompott för våra Nordiska grannar

För våra nordiska grannar så är EM-sensationen Island den stora vinnaren oc avancerade ytterligare tre platser upp till en 19 plats, precis bakom Sverige. Den nya placeringen är Islands bästa någonsin. För Norge är situationen omvänd och den nya 88 platsen är den sämsta placeringen någonsin. Danmark avancerade fyra placeringar till en blygsam 47 plats och Finland tappade två placeringen till en ännu mer blygsam 110 plats..

Tyskland ny världsetta

I övrigt så vann Tyskland Confederations Cup i helgen och toppar återigen FIFAs ranking, nästan två år efter att ha tappat platsen. Tyskland puttade därmed med ned Brasilien till en andra plats och Argentina till en tredje plats.

Jättekliv för Andorra

Den största förändringen stod Andorra för som gick från 177 upp till 129 plats på rankingen.

Något som också är värt att notera är att Polen avancerade ytterligare två placeringar från sjätte till en historisk fjärde plats som är nationens bästa placering någonsin.