Sverige till playoff efter dyster avslutning

Det svenska herrlandslaget hade allt i sina händer inför de två avslutande matcherna mot Georgien och Spanien i VM-kvalets gruppspel. Sverige skulle först ”bara” städa av Georgien för att sedan endast behöva ta poäng mot Spanien för att vinna gruppen. Så blev det inte.

Borta mot Georgien så stod Sverige för en godkänd första halvlek, som bjöd på flera heta möjligheter för gästande Sverige att ta ledningen. Men i den andra halvleken var det istället Georgien som tog ledningen. Och när Sverige i ren desperation försökte forcera in en kvittering då ledde en misstag i försvaret till ett nytt georgiskt mål. Sverige kunde aldrig få hål på en fysiskt Georgien och matchen slutade 0-2. En fiasko med tanke på hur lågt rankade Georgien är.

Samma kväll som Sverige förlorade mot Georgien så vann Spanien mot Grekland i samma grupp och därmed gick om Sverige i tabellen inför det avgörande mötet i Sevilla. Nu var det helt plötsligt Spanien som satt i förarsätet och kunde säkra gruppvinsten vid ett avgjort resultat mot Sverige i den sista matchen i gruppspelet. I och med förlusten mot Spanien så var Grekland avsågat från att bli tvåa i gruppen och Sverige hade därmed i alla fall minst en playoffplacering att luta sig mot.

Mötet mot Spanien i Sevilla blev en jämn historia. Spanien hade visserligen ett stort bollinnehav men Sverige försvarade sig bra och skapade en del vassa chanser i första halvleken, fler än Spanien. Den andra halvleken följde i samma mönster men precis som i mötet mot Georgien så fick Sverige inte till det i avslutningslägena trots en handfull riktigt bra chanser. Istället så kunde Spanien ta ledningen på en kontring i den 86 minuten och ridå ned för ett Sverige som på det stora hela gjorde en riktigt bra match mot Spanien.

Nu är det playoff som väntar för Sverige. Ett playoff som har fått ett helt nytt upplägg där man istället möter ett lag i ett dubbelmöte spelar en miniturnering där de 12 lagen delas upp i tre slutspel med semifinaler och en final, som spelas i enkelmatcher. Lagen kommer att lottas in i dessa slutspel, den 26 november, och just nu är Sverige seedade inför lottningen vilket innebär spel på hemmaplan i den inledande semifinalen. Och det kan bli en riktigt svår resa genom playoff då Sverige kan ställas mot toppnationer som EM-mästarna Italien och Portugal. Matcherna i playoff kommer att spelas i mars.

Mer info om playoff och Sverige väg kommer när alla grupper i VM-kvalet är avgjorda. Och vi vet mer om Sveriges förutsättningar.