Så går Sverige vidare till slutspelet

Efter nattens 1-1 mot Australien är Sverige illa ute och måste förlita sig på andra lag för att gå vidare till slutspelet och åttondelsfinalerna. Skulle man gå vidare är det dessutom titelfavoriten Tyskland som väntar.

De svenska damerna stod för en återigen svag insats när man bara fick med sig 1-1 mot Australien. Ett resultat som gör att Sverige blir trea i grupp D bakom ettan USA och Australien som blev tvåa i gruppen.

Fyra av de sex bästa treorna kommer att gå vidare till slutspelet, tillsammans med ettorna och tvåorna från varje grupp. Av de fyra grupperna som är avgjorda är det endast en av de fyra treorna som har sämre poäng än Sverige. I kväll och i natt ska de två återstående grupperna avgöras och det blir en nagelbitare för Sveriges del då man riskerar att bli en av de två som inte går vidare till slutspelet.

Grupp E har flera olika scenarion som gör att Sverige går vidare

I grupp E är Brasilien klar gruppetta med två raka vinster men därefter är det en tuff kamp om de resterande platserna med Costa Rica på 2 poäng och Spanien samt Sydkorea på en poäng vardera. Det ger ett intressant läge då Spanien och Sydkorea möts i natt och vinnaren blir antingen tvåa eller trea med fler poäng än Sverige. Blir det oavgjort mellan Sydkorea och Spanien är Sverige vidare.

Brasilien kommer därmed att möta Costa Rica i natt. Brasilien är stor favorit mot Costa Rica och vinner de så är Sverige vidare. Det som dock oroar är att Brasilien inte har något att spela för längre och kan komma att vila nyckelspelare. Blir det oavgjort mellan Brasilien och Costa Rica samtidigt som det inte blir oavgjort mellan Spanien och Sydkorea så kommer Sverige och Costa Rica att hamna på samma poäng och då är det målskillnad som kommer att avgöra. Blir det ett målskillnadsavgörande går Sverige vidare vid 0-0 mellan Brasilien och Costa Rica, lottning om matchen slutar 1-1 och Costa Rica går vidare vid ännu fler mål.

Sverige vidare om England förlorar mot Colombia i grupp F

I grupp F så finns det också möjlighet för Sverige att gå vidare. För närvarande ligger England på andra plats med tre poäng med 2-2 i målskillnad och Frankrike trea med 1-2 i målskillnad, båda har därmed sämre målskillnad än Sverige som har 4-4. Leder gruppen gör Colombia med fyra poäng och sist är Mexiko med en poäng.

England – Colombia kommer att mötas i kväll och därmed även Mexiko – Frankrike. Den match som Sverige är mest intresserad av är England – Colombia. Förlorar England är Sverige vidare men alla andra resultat är inte till Sveriges fördel. Hur det går mellan Frankrike och Mexiko påverkar inte Sveriges chanser att gå vidare till slutspelet. På förhand är England stor favorit mot Colombia och det är även Frankrike i mötet mot Mexiko.

Tyskland väntar i åttondelsfinalen

Blir det så att Sverige nu går vidare till slutspelet är det Tyskland som väntar i åttondelsfinalen, en mardrömsmotståndare.