VM-uppdatering dag 13 – 2 december

VM-uppdatering dag 13 – 2 december

Torsdagen gav oss riktig dramatik när grupp E och F skulle avgöras, med två tunga fall. Under fredagen ska de sista åttondelsfinalerna avgöras med grupp G och grupp H, med chans för en ny dramatisk VM-dag.

Belgien ute ur mästerskapet

Gårdagen var kanske den mest dramatiska så här långt i detta VM. Grupp F var först ut för dagen med eftermiddagsmatcherna mellan Kroatien – Belgien och Kanada – Marocko.

Belgien var på förhand var illa ute och behövde vinna mot Kroatien. Och Belgien stod för den bästa insatsen i mästerskapet. Men det räckte inte för seger och syndabock blev Romelu Lukaku som missade öppet mål vid flera tillfällen. Istället slutade matchen 0-0. Ett resultat som skickade ut Belgien ut ur turneringen eftersom Marocko vann över Kanada med 2-1 och därmed toppade gruppen, före Kroatien.

Seger räckte inte för Tyskland

Dramatiken för dagen hade dock bara börjat. I torsdagens sena möten i grupp E så var Spanien klara favoriter mot Japan och Tyskland var stor favoriter mot Costa Rica. Och segrar för de två storlagen skulle innebära avancemang.

Det började också bra för Tyskland och Spanien som båda tog ledningen tidigt och höll 1-0 in i halvtid. Men i den andra halvleken gjorde både Japan 1-1 och 2-1 och kort därefter så gjorde Costa Rica detsamma. I ett fåtal minuter var Japan och Costa Rica båda sensationellt vidare och både Spanien och Tyskland var ute. Men det höll i ca tre minuter tills Tysklands kvitterin till 2-2 och därefter drog de även ifrån till 4-2, som blev slutresultet. Japan höll dock sin 2-1 ledning mot Spanien och vann till slut matchen och därmed också gruppen. Tvåa blev Spanien och Tyskland missade avancemang från gruppspelet för andra VM:et i rad.

Värt att poängtera att i mötet mellan Tyskland och Costa Rica blev Stéphanie Frappart den första kvinnliga domaren att döma en VM-match för herrar.

De möts i åttondelsfinalerna

Gårdagens resultat innebär att Marocko, trots gruppvinsten, kommer att möta Spanien. Och Japan får inte heller en enkel åttondelsfinal trots att de också skrällde och vann sin grupp då Kroatien väntar.

Grupp G och grupp H ska avgöras under fredagen

Under fredagen ska de sista åttondelsfinalerna ta form när grupp G och grupp H ska avgöras. Portugal och Brasilien är redan vidare från sina grupper men därefter är det huggsexa.

Grupp G

I grupp G är Brasilien stor favorit mot Kamerun vilket innebär att mötet mellan Serbien och Schweiz blir sannolikt avgörande för vem av de två som tar den andra platsen. Där Serbien måste vinna medan Schweiz kan kryssa sig vidare, om inte Kamerun vinner med två mål eller fler mot Brasilien.

Grupp H

I grupp H kan mötet mellan Ghana och Uruguay bjuda på ny dramatik. Ghana har en beef att reda ut med Uruguay efter VM 2010 när Luis Suarez räddat bollen med handen, likt en målvakt, i den sista övertidsminuten i kvartsfinalen. Gahan missade den efterföljande straffen och kunde inte ta sig samman inför straffläggningen som Uruguay tog hem. Ghana blev därmed blåst på att bli den förta nationen att ta sig till en VM-semi. Givetvis är Luis Suarez med i Uruguays trupp och lär inte ursäkta sig om han får chansen på planen. En match som man absolut inte villa missa.

Uruguay måste vinna matchen för att ha chans på avancemang samtidigt som det kan räcka med ett kryss för Ghana. Detta förutsätter att Portugal tar min en poäng mot Sydkorea. Vinner dock Sydkorea mot Portugal så måste Ghana vinna mot Uruguay. Och det innebär också att seger för Uruguay inte kan räcka heller utan då blir det målskillnad som avgör.