Inför Australien – Sverige

I natt gäller det för Sverige som måste ta minst en poäng mot Australien för att fortfarande ha en möjlighet att avancera till slutspelet i damernas VM.

I natt möts Sverige och Australien i en match som avslutar grupp D och som är helt avgörande för Sveriges del.

Sverige gjorde en klart bättre insats mot USA än i öppningsmatchen mot Nigeria, även om det endast blev ett 0-0 resultat, en match som kunde slutat lite hur som helst. Australien gjorde samtidigt en stabil insats mot Nigeria och vann med komfortabla 2-0.

Australien har revansch att utkräva

Sverige och Australien möttes i kvartsfinalen i VM 2011 och då var det Sverige som utgick med seger med siffrorna 3-1. Lagen möttes även i OS 2004 och även så vann Sverige denna gång med 2-1, ä ven denna gång i en kvartsfinal.

Förutsättningarna i grupp D inför nattens matcher

Australien ligger för närvarande på en andra plats i gruppen på tre poäng framför Sverige som endast har två poäng. USA toppar gruppen med fyra poäng och Nigeria är gruppens jumbo med ett poäng.

Så går Sverige vidare till slutspelet

Samtidigt som Australien och Sverige möts kommer gruppens andra två lag att mötas USA och Nigeria och i det mötet är USA stor favorit att vinna.

Om vi utgår från att USA vinner mot Nigeria så räcker det med ett oavgjort resultat mot Australien för att Sverige ska bli grupptrea och samtidigt ta tillräckligt många poäng för att bli en av de fyra grupptreorna som går vidare till slutspelet.

Förlorar Sverige mot Australien blir man ändå grupptrea men med endast 2 poäng och det kommer inte att räcka för att bli bland de fyra treorna som tar sig vidare till slutspelet.

Vinner Sverige mot Australien så går man vidare till slutspelet som gruppetta om Nigeria vinner mot USA, grupptvåa om USA vinner mot Nigeria och tar USA endast ett poäng mot Nigeria är det målskillnad som avgör som Sverige eller USA blir gruppetta.

För Australiens del så räcker det med ett oavgjort resultat för att gå vidare, givet att Nigeria inte tar tre poäng mot USA.

Oddsen talar till Sveriges fördel

Kikar vi på oddsen så är det Sverige som favoriseras. Ett spel hos Unibet ger 1,92 gånger pengarna på en svensk seger och hela 3,80 om Australien skulle vinna matchen

Matchfakta Australien – Sverige

Matchstart: 02:00
TV: TV4
Plats: Commonwealth Stadium i Edmonton