Inför: Tyskland – Portugal i stormatch

I kväll gör Tyskland sin premiärmatch i årets VM när man möter Portugal. Två storlag som båda är favoriter att avancera från grupp G. I denna match talar oddsen däremot till Tysklands fördel. Från samma grupp möts även USA – Ghana och från grupp F möts Iran – Nigeria.

Tyskland – Portugal

Start: 18:00 i SVT1/SVT2
Odds: 2,00 – 3,35 – 4,45 (William Hill)

Tyskland är en av favoriterna att ta hem hela VM. Laget har tampats med en del skador, men förbundskapten Joachim Löw meddelar att Lahm, Neuer, Khedira och Schweinsteiger är i full träning och klara för spel. Han säger att laget har en bra balans av gamla och nya spelare. Bland annat gör Miroslav Klose sitt fjärde VM och den erfarenheten är viktig för laget. Om Klose startar i denna match kan slå målrekordet i VM, som just nu innehas av Brasiliens Ronaldo, och är endast två mål ifrån.

Tyskarna imponerade i VM-kvalet och var det lag som gjorde flest mål, i det europeiska kvalet.

Motståndaren Portugal är även de ett bra lag och ska inte underskattas med värdens bästa spelare Cristiano Ronaldo som den stora stjärnan. Ronaldos form kommer att vara viktig för Portugals chanser i VM, dock är han lite småskadad. Målvakten Eduardo säger att Ronaldo är redo för spel efter knäskadorna och att hans motivation är hög. Portugal hade det kämpigt i VM-kvalet, där man till slut kunde avancera efter att ha besegrat Sverige i play-off.

Matchen på Arena Fonte Nova kommer att bli en viktig värdemätare för var lagen står i turneringen. Sett till statistiken har Tyskland vunnit 9 av de 17 matcher där lagen har mötts, medan Portugal har vunnit tre.

Iran – Nigeria

Start: 21:00 i TV4
Odds: 4,20 – 2,45 – 2,20 (William Hill)

Iran har tagit sig till VM tre gånger men aldrig nått slutspel. När förbundskapten Carlos Queiroz tog över 2011 hade han som mål att ta Iran till VM efter att ha missat VM i Sydafrika. En sor prestation bara det och Queiroz blivit enormt populär i Iran.

Nigeria har större erfarenhet i VM-sammanhang och har deltagit i fem av de sex senaste VM, men endast nått slutspelet vid två tillfällen. I denn match kommer man sakna backen Elderson Echielje som skadade lårets baksida i en vänskapsmatch mot Grekland. Nigeria är regerande afrikanska mästare och kommer förmodligen att föra spelet i denna match. Men Iran har en stark defensiv och ett spel på oavgjort ger 2,45 gånger pengarna hos William Hill.

Lagen har tidigare mötts i en vänskapsmatch som slutade 1-0 till Nigeria.

Ghana – USA

Start: 00:00 i SVT 1

Det kan bli en intressant match mellan Ghana och USA, som båda imponerade i kvalet. Ghana körde över Egypten med 7-3 i play-off:et och USA slutade som överlägsen gruppetta. Ghana har ett starkt kontringsspel och spelbolagen håller Ghana som favoriter i denna match. I Sydafrika möttes lagen i en match som slutade 2-1 till Ghana som därmed tog sig till kvartsfinal.

Som intressant kuriosa kommer den svenska domaren Jonas Eriksson att döma i denna match.