Isländsk skrälldebut och seger för Danmark

Lördagen bjöd på VM:s första riktiga skräll när VM-debutanten Island kryssade mot Argentina. Och Danmark hade lite tur med sig när de tog tre viktiga poäng mot Peru.

Lördagens spelschema var fullspäckad med hela fyra matcher. VAR-besluten var många och totalt tilldömdes hela fem straffar. Bland annat fick Peru en straff som domaren i första läget inte tilldömde men som ändrade sitt beslut efter en snabb videogranskning. Trots att VAR har används flitigt är de flesta eniga om att systemet har fungerat bra och inte varit ett störande moment.

Så slutade dagens matcher:

Frankrike – Australien 2 – 1
Argentina – Island 1 – 1
Peru – Danmark 0 – 1
Kroatien – Nigeria 2 – 0

Svag insats av Frankrike mot Australien

Frankrike stod för en inte allt för övertygade insats i lördagens första match mot Australien. Den första halvleken blev mållös och som gav Frankrike mycket att fundera över. I den andra halvleken så kom målen. I den 58 minuten fick Frankrike en straff som Antoine Griezmann satte säkert. Fem minuter senare var det Australiens tur att få en straff och Mile Jedinak stegade upp och satte 1-1. Frankrike spelade upp sig en aning efter en rad byten och till slut så tog man återigen ledningen genom Paul Pogba i den 80 minuten.

Frankrike vann planenligt mot Australien men det finns mycket mer att kräva av detta stjärnspäckade lag. Australien kämpade hårt hela matchen igenom och på något vis så kändes det ändå som att en poäng hade varit välförtjänt.

Island skrällde mot Argentina

Även Argentina stod för en slät figur i sin VM-premiär mot Island. Det var dock Argentina som tog ledningen genom Sergio Aügero i den 19 minuten. Island replikerade kort därefter och Alfred Finnbogason stötte in kvitteringen i den 23 minuten. I den 68 minuten så fick Argentina en straff och Lionel Messi stegade upp. Straffen räddades av den isländska målvakten Hannes Halldorsson som blev matchhjälte då 1-1 stod sig.

Resultatet var ett rejält underbetyg för Argentina och samtidigt en stor skräll av VM-debutanten Island som är den minsta nationen att någonsin delta i ett VM.

Danmark vann över Peru – med andan i halsen

Mötet mellan Peru och Danmark blev en riktig rysare. Peru inledde klart bäst och ägde stora delar av den första halvleken. Peru fick en straff strax innan halvtidsvilan men Christian Cueva sköt högt över. Istället var det Danmark som tog ledningen efter en timmes spel när Christian Eriksen serverade Yussuf Poulsen, som tog revansch efter att ha orsakat straffen. Peru flyttade upp och pressade Danmark i slutskedet av den andra halvleken. Men skärpan fanns inte där för Peru i avsluten samtidigt som målvakten Kasper Schmeichel storspelade och blev en av de stora matchhjältarna för Danmark.

Danmark tog nu tre viktiga poäng i grupp C och har vägen krattad för ett avancemang.

Säker seger för Kroatien över Nigeria

Kroatien var favoriter inför lördagens sena möte mot Nigeria och visade varför. Kroatien tog  ledningen i den 32 minuten på en hörna där nigerianen Oghenekaro Etebo stod för ett olyckligt självmål efter en nickskarv av kroaten Mario Mandzukic. Även i den sista matchen för dagen så skulle det tilldömas en straff. Återigen var Mario Mandzukic inblandad när han brottades ned på en hörna i den 72 minuten och domaren var snabb med att peka på straffpunkten. Luka Modric var säkerheten själv och satte 2-0, som blev slutresultatet.

Kroatien tog en välförtjänt seger och det ska bli oerhört intressant att se uppgörelsen mot Argentina i grupp D.

1 tanke kring ”Isländsk skrälldebut och seger för Danmark

1. Conny

Det är bara att lätta något lite på hatten för Irländarnas insats. Jag skulle inte vilja ta av den helt eftersom det finns många goda chanser, för dem att göra detta vm till en bragd av riktigt stora mått. Jag tycker att laget spelar smart och listigt.