Kroatien vidare till en historisk final

Ytterligare en match gick till övertid för Kroatien men denna gång avgjorde man innan straffavgörandet och är därmed vidare till sin första VM-fina någonsin, där Frankrike nu väntar. England kommer återigen att möta Belgien i bronsmatchen.

Resultatet från tisdagens semifinal

Kroatien – England 2 – 1 (efter övertid)

Så spelas finalen och bronsmatchen

14/7 16:00 Belgien – England (bronsmatchen)

17/7 17:00 Frankrike – Kroatien (finalen)

Kroatien vidare till en historisk VM-final

Det var långt ifrån säkert att Kroatien en skulle ta sig till VM efter ett kaotiskt kval. Med bara två kvalmatcher kvar så tog Zlatko Dalic över rodret. Ett lyckat byte som tog detta landslag vidare till en osannolik VM-final. Kroatien är, efter Uruguay, den minsta nationen att någonsin ta sig till en VM-final och även det lägsta rankade laget, på 20:e plats, att ta sig dit.

Precis som övriga slutspelsmatcher så blev semifinalen mot England en rysare för Kroatien. England tog ledningen redan i den 5 minuten på en fast situation och var det klart bättre laget i första halvleken. England borde till och med utökat sin ledning i den första halvleken och det mesta talade till Englands fördel i halvtid.

I den andra halvleken var det ett mer avvaktande England som såg ut att ha bra koll på Kroatien. Ett Kroatien som försökte hitta nycklar att låsa upp matchen. Och i den 68 minuten slog Sime Vrsaljko ett långt inlägg från kanten som hittade till Ivan Perisic i straffområdet som med akrobatik blev först på bollen och stötte in kvitteringen till 1-1.

Målet kom som en chock för England som hade haft matchen helt under kontroll men nu blev det mer fart på kroaterna som hade vittring. Perisic var kort därefter nära att ge Kroatien ledningen men avslutet gick i stolpen. Och det var ett allt mer förvirrat England som försökte värja sig. Kroatien kom inte närmare än så och matchen gick till förlängning, för tredje gången i rad för Kroatien.

I förlängningen hade England några farliga fasta situationer, vilket de alltid är för England. Det blev dock Kroatien som tog ledningen när Mario Mandzukic friställdes av just Ivan Perisic i Englands straffområde och överlistade Jordan Pickford.

Med elva minuter kvar på klockan så flyttade England upp och bytte in Jamie Vardy. Men Kroatien fick tiden att rinna iväg ohyggligt fort med sitt smarta passningsspel. England fick förlita sig på en sista fast situation långt utanför straffområdet men den blev resultatlös och Kroatien tog sig därmed vidare till sin första VM-final i historien.

Kroatien kommer nu återigen att ställas mot Frankrike, som skickade ut laget i semin 1998, i söndagens VM-final. För Englands del är det Belgien som väntar i bronsmatchen, ett Belgien som är på jakt efter sin första VM-medalj.