Sverige vidare och Tyskland utslaget

Sverige var tvungna att vinna mot Mexiko för att säkra avancemang från grupp F. Och som det gjorde det. 3-0 blev slutresultatet. Samtidigt förlorade Tyskland mot Sydkorea och det resultat innebär att Mexiko gör Sverige sällskap i åttondelsfinalen.

Resultaten i grupp F

Mexiko – Sverige 0 – 3
Sydkorea – Tyskland 2 – 0

Sverige vidare efter att ha vunnit stort över Mexiko

Sveriges hade en uppgift inför den sista omgången mot Mexiko och det var att vinna. Den första halvleken var böljande med chanser åt båda hållen. Även om Mexiko hade mer boll så var det Sverige som skapade de bästa chanserna. Och det fanns argument att Sverige till och med skulle haft en straff efter en handssituation.

I den andra halvleken så fortsatte Sverige att trycka på och Luwdvig Augustinsson gjorde 1-0 till Sverige i den 50 minuten. 12 minuter senare så fick Sverige den där straffen man blev blåst på i den första halvleken och Andreas Granqvist var återigen hur säker som helst vid straffpunkten. 3-0 kom i den 82 minuten efter att Edson Alvarez olyckligt styrt en svensk skarvnick in i eget mål.

Mexiko hade 65 / 35 i bollinnehav och avsevärt bättre passningsprocent. Men Sverige hotade gång på gång på fasta situationer och jobbade hårt i defensiven. Just den senare grenen var Sverige avsevärt bättre på än Mexiko och det är det som till slut avgör detta möte.

Sverige toppar nu gruppen på sex poäng och det blir en spännande kväll när det ska avgöras om det blir Schweiz, Serbien eller Brasilien i åttondelsfinalen i slutspelet. Och eftersom Sverige vann gruppen så är man hemmalag, de tre åttondelsfinalerna kan därmed bli Sverige – Brasilien, Sverige – Serbien eller Sverige – Schweiz.

Ett krampaktigt Tyskland fick aldrig hål på Sydkorea

Tyskland hade också bara en uppgift och det var att vinna mot Sydkorea, helst med fler än ett mål. Så blev det inte. Trots stort spelövertag så ville det sig inte för tyskarna. Sydkorea hade inte mycket att spela för men kämpade ändå som att det skulle vara en VM-final.

På övertid var det Sydkorea som tog ledning efter en hörna. När Tyskland flyttade upp hela laget för att göra ett försök att vända på steken så fick Sydkoreas storstjärna Son Heung-min gör sitt andra mål i turneringen när han kom helt fri.