Sverige föll mot Chile på Friends

Friends Arena var så gott som fullsatt i lördags kväll, när Sverige tog emot Chile för en träningsmatch inför sommarens VM-turnering. ”Vi ska till VM, det ska inte ni” skanderade publiken, men ändå blev det icke-VM-kvalade Chile som lämnade Solna som vinnare. Sverige imponerade dock med sitt spel, även om stora delar av Janne Anderssons ursprungliga lagbygge saknades – och det bådar gott inför Fotbolls-VM i Ryssland!

Chilenarna gick ut hårt i den vänskapliga matchen i lördags, och det var som att svenskarna inte riktigt vågade svara. Istället kröp de ner i en extremt låg 4-4-2 formation och såg mest ut att försöka låta bli att göra några misstag. Ett defensivt Sverige behöver definitivt inte vara ett dåligt Sverige, men det kändes som att framåtandan saknades helt under de inledande minutrarna av matchen.

Efter lite drygt 20 spelade minuter kunde Vidal kliva fram och måtta in bollen i Kristoffer Nordfeldts högra kryss, och 1-0 till Chile var ett faktum. Men det var precis den väckarklocka som det svenska laget behövde, och kvitteringen satt efter bara några sekunder. Det bjöds på ett klapp-klapp-spel av hög klass mellan Forsberg, Toivonen och Claesson, innan Toivonen kunde lägga bollen i nät. Efter det blev det ett helt annat Sverige som stod på planen, ett Sverige som vågade ta offensiva initiativ.

I slutminutrarna blev det dock Chile som lyckades få in ett, för Sveriges del, snörpligt mål. Slutresultat blev med det 1-2 till Chile, i en match som lika gärna hade kunnat sluta ett lika.

Något man ska ha i åtanke är att det inför matchen saknades stora bitar i Janne Anderssons lagbygge, och att många av spelarna på plan haft väldigt lite speltid på det senaste. Lägg till en reservmålvakt och ett nysammansatt innermittfält i den ekvationen och det blir inte många rätt. Men trots det lyckades Sverige stå upp mot ett världslag som Chile på ett helt klart representabelt vis. Alla delar var inte perfekta, långt ifrån, men lördagens uppvisning bådar gott inför VM i Ryssland.