Argentina VM-mästare efter stor dramatik mot Frankrike

Wow vilken VM-final! Underhållande var bara förnamnet. En match där Argentina var det klart bättre laget och vann till slut på straffar.

I VM-finalen var Argentina det klart bättre laget men var nära att tappa allt. Lionel Messi gjorde det första målet på en straff i den 23 minuten och Angel di Maria utökade i den 34 minuten. In i halvtidsvilan hade Argentina visat mer initiativ och kämparglöd och Frankrike behövde nu hämta ny kraft och kommer ut som ett nytt lag. Så blev det inte riktigt.

Två mål av Mbappé räddade Frankrike kvar i matchen

Trots att Frankrike var pressat av ett 0-2 underläge så fanns det egentligen inte mycket som talade för att de skulle vända på steken, när den andra halvleken väl var igång. Men i den 80 minuten klev Kylian Mbappé in i handlingen, efter att ha varit helt blek, när han fick chansen vid straffpunkten och reducerade till 2-1. Ett försvarsmisstag bjöd Frankrike in i matchen och kort efter straffen så kombinerade sig Mbappé sig fram till ett nytt läge och 2-2. Argentina var därmed chockat och dramatiska minuter återstod dock av matchen, när Frankrike nu var igång på allvar, men fler mål än så blev det inte.

Dramatisk avslutning av förlängningen

I förlängningen så såg Argentina ut att återigen ha VM-titeln i en liten ask när Lionel Messi, vem annars, gjorde 3-2 med endast tio kvar av den andra förlängningskvarten. Men Frankrike tog sig återigen tillbaka in i matchen när en olycklig hands gav fransmännen en ny straff och Mbappé gjorde sing åttonde mål i turneringen.

Precis som i slutet av den andra halvleken så var det dramatiska minuter i slutet av den andra förlängningskvarten. Argentina stötte fram ett flertalet gånger och framförallt var det Lautaro Martinez som fick de heta lägena. Det hetaste läget fick nog ändå Frankrike när Randal Kolo Muani fick ett friläge precis på slutet men då stod Emi Martinez, i Argentinas mål, för en fin benparad.

Matchen gick till straffläggning och med tanke på matchbilden så hade Frankrike allt att vinna.

Stenpsyke av Argentina i straffläggningen

I straffläggningen så visade Argentina återigen vilket stenpsyke. Mbappe inledde straffdramat med att sätta den första straffen och Messi följde upp med Argentinas första, 1-1. Men sen knep Emi Martinez den tama straffen från Kingsley Coman medan sent inbytte Paulo Dybala satta Argentinas andra, 2-1 till Argentina. Aurélien Tchouaméni var rejält pressad inför den tredje straffen för Frankrike och satsade allt men den gick utanför medan Leandro Paredes satte sin, 3-1 för Argentina. Muani var därefter tvingad att sätta sin för Frankrike och gjorde det resolut. Gonzalo Montiel tog den fjärde straffen för Argentina, lurade ned Lloris och VM-guldet var i hamn för Argentina.

Första VM-guldet på 36 år

Guldet var Argentinas första på 36 år, senast var när Maradona ledde nationen fram till titeln 1986, och tredje VM-medalj totalt.

En klen tröst för Kylian Mbappé är att hans åtta mål gav honom vinsten i skytteligan. Messi slutade på sju mål.