Eftersnack: Algeriet historiskt

Under torsdagen skulle det avgöras vilka tre lag som tog de sista platserna till slutspelet från grupp G och grupp H, tillsammans med Belgien som redan vara klara för åttondelsfinal. Efter fyra otroligt spännande matcher så tog Belgien och Tyskland hand om gruppsegrarna och USA samt Algeriet hand om andra platserna i grupperna.

USA – Tyskland: 0-1

Trots att Tyskland gick vidare vid ett oavgjort resultat mot USA, och samtidigt säkrade gruppsegern, höll man inte tillbaka och öppna matchen starkt med fler klara målchanser inledningsvis.

Men innan den första halvleken var över så hade även USA skapat en del chanser men halvleken slutade mållöst.

Precis som i den första halvleken så var det Tyskland som öppnade bäst när den andra halvleken drog igång. Bland annat hade Miroslav Klose ett bra läge att göra 1-0 på en nick men han fick inte ned bollen som han ville.

Målet skulle dock komma för Tyskland på en hörvariant i den 55 minuten. USA:s målvakt Tim Howard gjorde visserligen en snygg räddning men inte bättre än att bollen gick bollen ut till Thomas Müller, vem annars, som enkelt kunde placera in bollen.

I det läget var USA i och för sig fortfarande vidare eftersom Portugal hade tagit ledningen mot Ghana och det stod bara 1-0. USA försökte dock att trycka på för en reducering och för att säkra avancemang, men utan att släppa allt för mycket bakåt. USA fick ett par chanser att göra så men Tyskland kunde hålla undan och matchen slutade 1-0.

Trots resultatet så är det USA som hänger med gruppettan Tyskland in i slutspelet eftersom Portugal vann med endast 2-1 mot Ghana.

Portugal – Ghana: 2-1

Matchen mellan Portugal och Ghana blev oerhört spännande. Det märktes att båda lagen behövde vinna matchen och det haglade lägen åt båda håll.

Portugal tog ledningen efter ett olyckligt självmål av Ghanas John Boye, som skulle rensa bort ett inlägg men bollen studsade upp precis innan han skulle få foten på bollen och gick i en bana över honom och i mål. Mycket olyckligt för Ghana som nu behövde göra minst två mål för att ta sig vidare.

Trots en rad chanser för Portugal och Ronaldo var det istället Ghana som gjorde matchens nästa mål i den 57 minuten när Asamoah Gyan nickade in bollen till 1-1 efter ett mycket snyggt anfall.

Så sent som i den 80 minuten kunde Portugal återta ledningen efter en märklig situation där Ghanas målvakt rensat ut bollen till en fristående Cristiano Ronaldo vid straffpunkten.

Portugal var tvungna att göra minst tre mål till för att gå om USA på andra platsen. Men trots mängder med lägen för Portugal och speciellt för Ronaldo så blev det inga fler mål.

Resultatet innebar att båda Ghana och Portugal inte gick vidare till slutspelet.

Sydkorea – Belgien: 0-1

Sydkorea var långt ifrån ofarliga i mötet mot Belgien och var tvungna att vinna matchen för att ha en chans att gå vidare till slutspelet. På de lägens som Sydkorea skapade borde man ha minst gjort ett mål Å andra sidan borde också Belgiens Dries Mertens nätat när han var fri med målvakten.

I den 45 minuten så fick Belgiens Steven Defour rött kort efter att gått in sent med dobbarna i en situation men 0-0 stod sig efter den första halvleken. Dom i många av Belgiens matcher så lyckas man näta sen i den andra halvleken. När Jan Vertonghen, i den 78 minuten, tog tillvara på en retur efter ett snyggt anfall av Belgien och gjorde 1-0, som även blev slutresultatet.

Belgien säkrade därmed första platsen och Sydkorea är ute ur turneringen.

Algeriet – Ryssland: 1-1

Algeriet och Ryssland var båda i viss mån beroende av att Sydkorea inte tog tre poäng mot Belgien. Algeriet gick oavsett vidare vid seger mot Ryssland men vid ett oavgjort resultat så kunde man säkra avancemang om de blev oavgjort eller förlust för Sydkorea. Ryssland var dock tvungna att vinna mot Algeriet och samtidigt hoppas på att Sydkorea inte tog tre poäng.

Ryssland chockade Algeriet med att ta ledningen redan i den 6 minuten, ett mål som Aleksander Kokorin nickade in kraftfullt från straffpunkten efter ett perfekt välavvägt inlägg.

Trots det stabila försvarstalet så kunde inte Ryssland värja sig när Islam Slimani nickade in 1-1 på en frispark i den 60 minuten. Efter matchen så var det mycket prat om att Rysslands målvakt skulle ha störts av grön laser som man tydligt såg på tv-bilderna.

Ryssland, som inte direkt bländat oss med någon anfallsfotbolls i detta VM, kunde inte ta sig tillbaka och matchen slutade 1-1.

Det oavgjorda resultatet räckte för Algeriet, eftersom Sydkorea förlorat mot Belgien. Därmed gör Algeriet en historisk entré i slutspelet och är vidare för första gången i historien. Dock ställs de mot ett Tyskland som är storfavorit i det mötet.