Eftersnack: Belgien till åttondelsfinal och Portugal håller sig kvar

Belgien vann efter mycket om och men mot Ryssland i gårdagens toppmöte i grupp H, och i samma grupp tog Algeriet en säker seger mot Sydkorea. I grupp F så bjöd USA och Portugal på ett oerhört spännande match som slutade oavgjort.

Belgien – Ryssland: 1 – 0

Matchen mellan Belgien och Ryssland blev en tillknäppt tillställning. Ryssland visade återigen upp en stark defensiv samtidigt som Belgien ett initiativlöst anfallsspel.

I den andra halvleken var det inhopparna Kevin Mirallas och Divock Origi som såg till att Belgiens anfallsspel kom igång. Eden Hazard var på bättre spelhumör i den andra halvleken och visade prov på varför han är en av världens bästa spelare på sin position. Det var också Hazard som såg till att Belgien kunde gå segrande ur detta möte och sim i den 87 minuten tog sig förbi sin försvarare på kanten i straffområdet och passade en fristående Origi som bara satte pannan till och gjorde matchen enda mål.

Segern mot Ryssland innebär nu att Belgien är klara för åttondelsfinal och behöver endast en pinne till för att säkra gruppsegern.

Sydkorea – Algeriet: 2 – 4

Efter 1-1 mot Ryssland i den första omgången hade Sydkorea goda chanser att ta sig vidare till åttondelsfinal om man vann mot Algeriet. Sydkorea var klar favorit inför mötet men Algeriet chockade Sydkorea med att göra tre mål innan den första halvleken var över, efter dålig försvarsspel av sydkoreanerna.

Sydkorea spelade mycket bättre i den andra halvleken och 1-3 kom inte som någon överraskning i den 50 minuten. Sydkorea fortsatte sin hårda press och var allt närmare ytterligare ett mål, men då kom kallduschen i den 62 minuten när Yacine Brahimi snyggt väggspelade sig igenom Sydkoreas försvar och gjorde 4-1.

Trots den långa uppförsbacken kämpade Sydkorea vidare och gjorde också 2-4 i den 72 minuten men närmare än så kom man aldrig.

Hoppen om slutspel lever vidare för både Sydkorea och Algeriet men det kommer att bli en tuff uppgift i den sista omgången då man möter Belgien respektive Ryssland.

USA – Portugal: 2 – 2

Nattens match mellan USA och Portugal blev en riktig nagelbitare. Ett skadedrabbat Portugal, och med Pepe avstängd, var tvunget att ta minst ett poäng, helst tre, för att ett avancemang skulle vara möjligt.

Portugal öppnade också målskyttet redan i den femte matchminuten genom Nani. Resultatet stod sig ända in i den andra halvleken då USA kvitterade till 1-1 i den 64 minuten, som Jermaine Jones placerade in.

Efter kvitteringen så tog Portugal över matchen och kom allt närmre ett ledningsmål. Istället så kunde USA kontra in 2-1 i den 81 minuten och sist på bollen var Clint Dempsey.

Det såg ut som att Portugals VM var över för denna gången men med ett sista anfall i den sista minuten så nickade Silverstre Varela in 2-2 efter ett snyggt inlägg från Cristiano Ronaldo.

Portugal kom undan med blotta förskräckelsen och i nästa omgång är det tre poäng som gäller mot Ghana. Tar dock USA poäng mot Tyskland är Portugal ute oavsett, en mycket prekär situation för Portugal.