Eftersnack: Holland och Argentina till semifinal

Efter ytterligare en förlängningsrysade och straffavgörande tog det stopp för Costa Rica som föll mot Holland i kvarten. Belgien kunde inte rå på Argentina som vann med uddamålet och det innebär att Argentina och Holland nu utgör den andra semifinalen.

Argentina – Belgien: 1-0

Gonzalo Higuain gjorde sitt första mål i turneringen när han gav Argentina ledning i den 8 minuten. I övrigt var den första halvleken, precis som väntat, ingen fartfylld eller chansrik historia. 1-0 stod sig därmed in i den andra halvleken. I den andra halvleken så höll sig Argentina på defensiven för att satsa på kontringar. Ett väl positionerat och diciplinerat Argentina höll Belgien borta från farligheter.

Chanser i slutminuterna för båda lagen

I slutminuterna blev det svettigt när Belgien flyttade upp. Det lämnade mycket ytor bakåt som Lionel Messi utnyttjade och kom fri med Belgiens målvakt men Thibaut Courtois kom ut och avfärdade Messis chip. Belgien fick en sista chans men ett panikartat Argentina kunde resa bort bollen från straffområdet till en belgare som sköt över. Argentina höll undan Belgiens sista ansträngningar att kvittera och är vidare till semifinal.

Angel di Maria skadad för Argentina

Det blev en dyrköpt seger för Argentina och redan i den 33 minuten byttes Angel di Maria ut för Argentina, ett av lagets vassaste vapen i offensiven, på grund av skada och det är ännu osäkert om han kommer att kunna spela mer i VM.

Holland – Costa Rica: 4-3 efter straffar

Skrällaget Costa Rica hade en tuff uppgift när det ställdes mot ett Holland som imponerat så här långt. Precis som tidigare i denna turnering så förlitade sig Costa Rica på sin starka defensiv. I den första halvleken hade Holland flera bra chanser att ta ledningen och borde ha gjort så också. Men Costa Ricas målvakt Keylor Navas gjorde flera riktigt bra räddningar.

Costa Rica skrapar fram ett frisparksläge

0-0 stod sig in i den andra halvleken och i den 60 minuten så flyttade Costa Rica upp laget och fick med sig en frispark. En frispark som Giancarlo Gonzalez nickade men bollen gick över. En av få chanser för Costa Rica så lång i matchen.

Frispark i stolpen av Sneijder

Holland kom inte till lika många bra chanser som i den första halvleken men i den 81 minuten så fick man en frispark till höger precis utanför Costa Ricas straffområdet. En frispark som Wesley Sneijder var nära att få utdelning på, men frisparken gick i stolpen och Costa Rica rensade utan.

Holland har bra lägen i slutminuterna av den andra halvleken

I den 87 minuten mottade Sneijder ett inlägg till Robin van Persie som var bara någon meter från målet men missade bollen. Holland fortsatte att pressa och på tilläggstid hade man ytterligare ett bra läge på ett inlägg men bollen gick förbi två holländare som både missade bollen och till en friståendes van Persie men som sätter bollen på en costarican, precis vid stolpen, och bollen går i ribban och rensas undan. 0-0 stod sig och matchen gick till förlängning

Costa Rica skapar ett farligt läge i förlängningen

I förlängningen skapar Holland några bra chanser inledningsvis. Men det var Costa Ricas Bryan Ruiz som fick den bästa chansen när han tog sig förbi Hollands backlinje och kom fri men sätter bollen rakt på målvakten. Två minuter innan straffläggningen så har också Wesley Sneijder ett skott i ribban men 0-0 stod sig och straffar fick avgöra detta möte.

Tim Krul avgör straffdramat

Till straffläggningen så bytte Holland överraskande målvakt och Tim Krul fick chansen mellan stolparna. I straffläggningen så psykade Krul tydligt costaricanerna. Det gav kanske utdelning för Krul räddar Ruiz straff i den andra omgången. En räddning som blev matchavgörande och Holland satte alla sina fyra straffar säkert och vann därmed straffavgörandet med 4-3.