Förslut mot Polen – Sverige missar VM

Misstagen blev kostsamma för i playoff-finalen mot Polen och Sverige förlorade med 0-2 och missar därmed fotbolls-VM i Qatar.

Vi visste på förhand att playoff-finalen mot Polen skulle bli tuff. Men det var inte Polens spel som blev Sveriges fall, utan misstagen.

Sverige gjorde en helt okej första halvlek som bjöd på lite mer offensivt spel än mot Tjeckien. Med det sagt så var det på det stora hela en avvaktande halvlek med tanke på vikten av matchen. Åt båda hållen fanns det chanser men halvleken slutade 0-0.

I andra halvleken skulle misstagen bli kostsamma för Sverige. Redan i den 48 minuten så gick Jesper Karlström, som gjorde sin första match från start, för hårt in i en duell i straffområden och domaren pekade resolut på mittpunkten. Robert Lewandowski stegade upp och gjorde vad han gör bäst.

Nästa kalldusch kom i den 72 minuten när Kristofer Olsson inte direkt stod för en kompispass till Marcus Danielson som i sin tur missade mottagningen. En pressande Piotr Zieliński snodde då åt sig bollen och fick friläge mot Robin Olsen, som hamnade på mellanhand, och placerade snyggt in bollen.

Trots att Sverige bytte in mer offensiv kraft i form av Anthony Elange, Zlatan Ibrahimovic och Jesper Karlsson så var man inte nära att reducera. Istället var det Polen som hade de hetaste chanserna och matchen slutade 2-0 till Polen. Polen är därmed vidare till VM på Sveriges bekostnad.

Sverige har inte mycket att skylla på för denna förlust. Visst var ösregnet i första halvleken inte till fördel, men det var detsamma för båda lagen. Kanske skulle Polen ha haft ett rött kort i första halvlek, men mycket ska till för att domaren ska hala upp det röda tidigt i en sådan viktig match. Man föll helt enkelt på eget bevåg. Defensiva misstag och oförmåga att ta tillvara på chanserna offensivt.