Inför: Argentina – Schweiz och Belgien – USA

I kvällens åttondelsfinaler kommer Argentina att möta Schweiz och Belgien gör upp med USA. Både Argentina och Belgien gick vidare till åttondelsfinal efter tre raka gruppsegrar och spelbolagen tror på vinst även i kväll.

Argentina – Schweiz

Start: 18:00 i TV4
Odds: 1,53 – 4,33 – 7,00 (William Hill)

Argentina fick full pott i gruppspelen, nio poäng. Men det var inga självklara matcher. Resultaten blev 2-1 mot Bosnien, 1-0 mot Iran och 3-2 mot Nigera. Debuten mot Bosnien-Hercegovina var skakig och mot Iran skulle det dröja ända till tilläggstiden innan Lionel Messi avgjorde.  Man spelade mer övertygande i matchen mot Nigeria och spelbolagen tror att Argentina fortsätter på denna linje och tar hem segern i kväll. I så fall blir det tredje VM i rad man tar sig till kvartsfinal.

Messi har gjort mål i varje match i årets VM och blir viktig i kvällens möte.

Schweiz förlorade stort mot Frankrike med resultatet 5-2. Man vann dock sina övriga matcher i gruppspelet.  Resultatet blev 2-1 mot Ecuador och 3-0 i den viktiga matchen mot Honduras, där Xherdan Shaqiri säkrade avancemanget till åttondelsfinal med sin hattrick. Han kan bli farlig för Argentina och den stora frågan är hur Schweiz kommer att spela i kväll. Blir man utklassad som i matchen mot Frankrike, eller blir det en liknande uppvisning som mot Honduras?

Vid Argentinas och Schweiz sex tidigare möten har två slutat oavgjort och fyra med seger för Argentina. Matchen i kväll spelas på Arena de Sao Paolo och svenska domaren Jonas Eriksson kommer att döma. Han blev ifrågasatt när han dömde bort Freds mål i Brasiliens match mot Kamerun, men att Fifa tilldelar honom en ny stormatch tyder på korrekt domslut.

Belgien – USA

Start: 22:00 i SVT1
Odds: 2,00 – 3,10 – 4,50 (William Hill)

Belgien vann sin grupp efter tre raka segrar, mot Algeriet med 2-1, mot Ryssland med 1-0 och Sydkorea med 1-0. Den gyllene generationen har visat ett relativt stabilt spel, även om man inte riktigt har övertygat. I kväll avgörs det om segerfesten kan fortsätta. Spelbolagen tror det i alla fall, även om oddsen är något mer jämna än för kvällens första match. Belgien kommer i kväll att behöva klara sig utan Thomas Vermaelen som är skadad och kanske behöver även lagkapten Vincent Kompany stå över kvällens viktiga möte. Det kommer i så fall bli ett bakslag för Belgien.

USA har presterat förvånansvärt bra i VM. Laget tog sig vidare från sin grupp, vilket kanske få förväntade sig då motståndet var svårslaget. Men USA kämpade och led knapp förlust mot Tyskland, spelade oavgjort mot Portugal och tog en 2-1 seger mot Ghana. Jürgen Klinsmann har nu tagit ännu ett landslag vidare från åttondelsfinal, senast ledde han Tyskland till brons. Senaste gången som USA tog sig till kvartsfinal var 2002 och nu hoppas man på en repris.

Belgien och USA har tidigare  mötts fem gånger. Belgien har vunnit fyra av dessa matcher och USA har vunnit en av dem. Kvällens match spelas på Arena Fonte Nova i Salvador.