Inför: Sverige – Italien

Sverige har haft en lång väg att gå VM-kvalet. Snubblande nära en andraplats som man snuvades på av Frankrike, och sedan en riktig mardrömslottning i play-off. Det står nu bara två matcher mellan Sverige och en VM-plats – och Italien, såklart. Imorgon är det alltså dags för första matchen i play-off för VM.

Italien är definitivt ett knepigt lag att ta sig an, inte minst för Sverige. Senaste gången Sverige besegrade Italien i en landskamp var år 1998 – och bästa resultatet under tvåtusentalet var 1-1 år 2004. Blågult har dock gått igenom stora förändringar den senaste tiden – och kanske kan Janne Anderssons unga landslag stå för ännu en hjälteinsats.

Läget i den svenska truppen

Det svenska landslaget är i nuläget relativt skadefritt – dock saknas bland annat Lustig ändå. Detta efter att han åkte på en varning i sista matchen i gruppspelet. Varningarna från gruppspelet stannar nämligen kvar även när lagen går in i play-off, och Lustig är därmed avstängd. Både Emil Kraft och Johan Larsson finns dock med som alternativ till högerbackspositionen.

I övrigt har Janne Anderson inför morgondagens match presenterat en trupp vi är vana vid att se. Olsen vaktar målet, Granqvist bär kaptensbindeln, och Berg jagar mål framåt.

Sverige går dock in i den två matcher långa serier med hela sex spelare som riskerar avstängning. Som sagt, de gula korten från gruppspelet hänger med i play-off. De spelare som stängs av i nästa match om de drar på sig ett gult kort imorgon är Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist., Emil Krafth, Jakob Johansson, Martin Olsson och Jimmy Durmaz.

Sveriges startelva mot Italien

Robin Olsen
Emil Krafth – Victor Nilsson-Lindelöf – Andreas Granqvist – Ludwig Augustinsson
Viktor Claesson – Sebastian Larsson – Albin Ekdal – Emil Forsberg
Marcus Berg – Ola Toivonen

Statistik, statistik, statistik…

Inför matchen imorgon är den många som poängterat det faktum att Sverige har haft väldigt svårt att slå Italien. Så pass svårt att det inte har hänt under 2000-talet. Statistiken talar alltså inte direkt till Sveriges fördel. Janne Andersson verkar däremot totalt ointresserad, åtminstone lät det så under torsdagens presskonferens.

Han valde istället att poängtera nyare statistik – nämligen den från VM-kvalet. Sverige spelade då fem matcher – varav fyra var vinster och den femte ett kryss. Laget har dessutom gjort hela 18 mål på de fem matcherna, och det är inget man skojar bort.

Oddsen inför matchen

Oddsen på fredagens möte talar sitt klara språk, Italien är favoriter. Det är dock inte särskilt konstigt, Italien har trots allt inte missat en enda VM-turnering sedan 1958. Oddsen har dock ändrats desto närmre matchen vi har kommit – tidigare var oddsen på Sverige uppe på över 4 gånger pengarna.

Nu har oddsen på de båda lagen jämnat ut sig något, även om ett bet på Italien fortfarande betalar ut mindre än ett spel på Sverige. Ser man till bettingsiternas siffror kan man alltså räkna med en riktig rysare på Friends Arena imorgon. Hos Unibet ser oddsen just nu ut såhär:

 1– 3,54     – 3,12     2 – 2,37

Matchfakta Sverige – Luxemburg

Avspark: 20:45
Plats: Friends Arena, Stockholm
Kanal: Kanal 5
Livestream: Dplay