Inför: Rumänien – Sverige

Uppvärmningen inför sommarens Fotbolls-VM i Ryssland drar igång på lördag med träningsmatchen mot Chile, och redan på tisdagen är det sedan dags igen. Då är det bortaplan som gäller, och det är Rumänien som kommer stå för motståndet.

Rumänien lyckades, precis som Chile, inte kvala in till VM. I sin kvalgrupp hamnade de på en fjärdeplats bakom Polen, Danmark och Montenegro. På pappret är Rumänien alltså ett betydligt svagare motstånd än Chile, och de är rankade på plats 36 på FIFAs världsranking i jämförelse med Sverige som liggerpå nittonde plats.

Den uttagna svensktruppen drabbad av skador

I vårt tidigare inlägg inför matchen mot Chile redovisade vi det lag som Janne Andersson plockade ut till de två kommande träningsmatcherna, men det har i sista stund blivit några ändringar där. Vid träningarna inför de kommande träningsmatcherna fick nämligen Ludwig Augustinsson en känning i ena låret, samtidigt som Emil Krafth dras med ryggproblem.

De två spelarna kommer alltså inte komma till start mot Chile eller Rumänien. In i truppen klover istället de båda ytterbackarna Johan Larsson och Niklas Hult. Larsson var med och spelade i playoff i höstas, och Hult har även han spelat i landslaget tidigare – så det är rutinerade spelare som kallats in.

Den svenska truppen, nu något modifierad, kommer alltså se ut såhär i matchen mot Rumänien:
Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Jacob Rinne
Försvarare: Johan Larsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Niklas Hult, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson
Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg, Alexander Fransson, Oscar Hiljemark, Sebastian Larsson, Ken Sema, Gustav Svensson
Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin, Ola Toivonen

Rumänien problem med målskyttet

VM-kvalet blev ingen rolig historia för Rumänien, som slutade på enfjärdeplats i grupp E i Europakvalet. Några vinster blev det, mot Kazakstan och Armenien, men få mål framåt gjorde att det blev en målsnål turnering för Rumäniens del.

Det rumänska landslaget gick ur VM-kvalet med en målskillnad på blyga 12-10, vilket talar för att det finns problem med målskyttet. Visserligen spelade de i en tuff grupp med både Polen och Danmark – men man måste få igång målskyttet för att kunna utmana Sverige i den kommande träningsmatchen.

Sverige och Rumänien i tidigare möten

Sverige och Rumänien har totalt spelat mot varann nio gånger. I tidigare möten är det svenskarna som har varit starkast – med fyra vinster, tre oavgjorda matcher och två förluster. En av de matcher som svenskarna vunnit har dessutom gått till historien som en riktig klassiker, nämligen kvartsfinalsmatchen i VM 1994 där Sverige vann med 7-6 efter straffläggning.

Den senaste matchen mellan de båda lagen spelades under King’s Cup år 1997 – alltså för hela 21 år sedan!

Oddsen inför matchen

Oddsen inför den internationella vänskapsmatchen mellan Rumänien och Sverige talar för en relativt jämn match, även om det är Rumänien som är favoriter. Så här ser oddsen ut hos LeoVegas:

1 – 2,60  X – 3,20  2 – 3,05

Matchfakta Rumänien – Sverige

Avspark: 20:30
Plats: Ion Oblemencostadion, Rumänien
Kanal: TV 4
Livestream: C MORE