Kroatien slog ut Brasilien

Det blev inte riktigt den sambafotboll som vi har hoppats på när Brasilien mötte Kroatien i kvartsfinalen. En match som Kroatien återigen vann efter förläning och straffar.

Brasilien var klar favorit inför mötet mot Kroatien men övertygade inte på samma sätt man gjort tidigare i turneringen. I den första halvleken så spelade inte brassarna med den självklarhet och övertygelse som behövdes för att ta sig an ett kompakt Kroatien. Ett Kroatien som visade mer energi och löpviija. Och Brasilien skapade egentligen bara en riktigt bra chans när Vinicius kombinerade sig fram till ett avslut.

I den andra halvleken så skruvade Brasilien upp tempot inledningsvis och skapa två riktigt bra lägen. Men Kroatien var inte helt ofarliga och hotade samtidigt med en vass kontring, innan tempot gick ned igen.

Även om tempot inte var den högsta i den andra halvleken så skapade ändå Braslien en del chanser men Dominik Livakovic i det kroatiska målet stod emot gång på gång. Och när halvleken var över så stod Livakovic för hela 9 räddningar totalt. Men även den halvleken förblev mållös och Kroatien gick därmed vidare till sin åttonde förlängning på de nio senaste utslagsmatcherna.

Neymar blixtrade till

I förlängningen så fortsatt Brasilien att skapa och dominera matchbilden. Och de fick till slut utdelning när storstjärnan Neymar blixtrade till i den 105 minuten, väggade sig till ett fritt läge i straffområdet och rundade målvakten och sköt bollen rakt upp i nättaket.

Det såg därefter ut som att Brasilien skulle bara spela av matchen då man höll i bollen och frustrerade kroaterna. Men i den 117 minuten så kvitterade Kroatien, något överraskande, när de vände på spelet och Bruno Petković fick bollen i ett fritt läge i straffområdet och avslutet tog på ett brasilianskt ben och letade sig förbi Allison i målet. Och det räckte för ett avslut påför att Kroatien skulle ta matchen till straffar.

Brasilien höll in för trycket i straffläggningen

I straffläggningen var all press på Brasilien som var favoriter inför mötet och hade 1-0 på övertid. Och allt gick återigen Kroatiens väg när Brasilien brände två straffar medan kroaterna satte alla sina. Livakovic blev stor matchhjälte för Kroatien, han tog den första brasilianska straffen och var riktigt stabil i målet matchen igenom.

Vem Kroatien möter i semifinalen avgörs i kvällen när Nederländerna och Argentina möts med avspark 20:00.