Målkameror och sprayfärg i VM

VM i Brasilien kommer att vara det första mästerskapet där man använder målkameror för att undvika missöden vid svårbedömda situationer samt att domarna får tillgång till en spray som ska underlätta vid frisparkar.

Diskussionen kring målkamerornas nödvändighet eller inte har diskuterats länge. Men med tanke på incidenter i de senaste mästerskapen så beslutade FIFA att testa målkameror under Confederations Cup förra sommaren och med goda resultat som följd. Därmed kommer målkamerorna att införas även i VM-sammanhang och först ut är Brasilien-VM.

Målkameror har sina fördelar och nackdelar. Fördelen är givetvis att man undviker skandaler och underlättar för domarna, som har mycket att fokusera på under en match. Den främsta kritiken kring kamerorna är att de inte är tillförlitliga, trots allt, och att det är en för stor osäkerhet kring mätningarna. Dock har systemet fungerat mycket bra under de tester som har gjorts och enligt uppgifter så rör det sig om felmarginaler på bara några millimeter.

Förutom målkameror så kommer domarna även att ha tillgång till en vit sprayfärg som de kan använda för att exempelvis markera var bollen ska ligga vid en frispark och hur nära muren får stå. Sprayen kommer endast att vara synlig under någon minut för att sedan försvinna helt. Ett enkelt sätt för att sätta stopp för fuskandet vid frisparkar, med spelare som gärna flyttar fram bollen, samt för spelare som gärna tjuvar några meter när muren ska ställas upp.