Så går fredagens VM-lottning till

Nu på fredag ska FIFA lotta fram vilka lag som hamnar i vilken grupp i Brasilien-VM nästa sommar och vi reder ut hur lottningen kommer att gå till.

Inför fredagens lottning är det redan klart vilka åtta av de 32 lagen som kommer att seedas och placeras i pott 1. De övriga 24 lagen kommer att delas in i tre potter efter geografiska kriterier. Detta ställer dock till problem eftersom det kommer att bli nio europeiska lag i en pott samt att i potten med de afrikanska och sydamerikanska lag kommer det endast bli sju lag.

Tidigare så spekulerades det i att FIFA kommer att gå efter rakning när de nio europeiska lagen skulle delas upp inför lottningen, vilket skulle innebära att Frankrike skulle lottas tillsamman med de afrikanska och sydamerikanska lagen. Under gårdagen så blev det dock klart att man istället kommer att lotta fram vilket av de europeiska lagen som kommer att byta lottningsgrupp.

Potterna inför lottningen

Pott 1: Argentina, Belgien, Brasilien, Colombia, Schweiz, Spanien, Tyskland, Uruguay

Pott 2: Algeriet, Chile, Ecuador, Elfenbenskusten, Ghana, Kamerun, Nigeria

Pott 3: Australien, Costa Rica, Honduras, Iran, Japan, Mexiko, Sydkorea, USA

Pott 4: Bosnien-Hercegovina, England, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Nederländerna, Portugal, Ryssland

Så går lottningen till

1. Först och främst så kommer ett av de nio europeiska lagen från pott 4 att dras och läggas över till pott 2.

2. Lagen från pott 1 kommer att portioneras ut med ett lag i varje grupp. Som värdnation kommer Brasilien gå in i grupp A direkt.

3. När lagen i pott 2 ska lottas kommer det europeiska laget att lottas först och endast mot någon av de fyra grupperna med sydamerikanska lag, eftersom det inte får vara tre lag från samma kontinent i samma grupp. Efter det kommer övriga lagen i pott 2 att lottas.

4. Pott 3 respektive pott 4 kommer att lottas fram i vanlig ordning.