Spanien säkrade ett historiskt VM-guld

Spaniens damer skrev historia under söndagen när de vann över England i VM-finalen med 1-0. De spanska damernas första guld och medalj i ett världsmästerskap. England blev god tvåa, den bästa VM-placeringen för de Engelska damerna.

Inför mästerskapet i Australien och Nya Zeeland så hade de spanska damerna aldrig tagit en medalj i ett VM. Och konflikterna i det spanska landslaget inför mästerskapet gjorde att man var lite tveksam till var Spanien skulle hamna.

Istället motbevisade Spanien tvivlarna. Efter ett skakigt gruppspel så tog man sig samman i slutspelet och imponerade hela vägen till finalen mot England. Och väl finalen så var Spanien det klart bättre laget.

Olga Carmona matchhjälte – igen

Matchhjälte blev Olga Carmona som i den 29:e minuten tog fram vänstersläggan och placerade in bollen i den vänstra stolproten. Samma Carmona som sänkte Sverige i semifinalen med ett distansskott.

Ledningen kunde ha utökats för Spanien när Keira Walsh stoppade bollen med handen i Englands straffområde, i den 64 minuten. Jennifer Hermoso tog hand om den efterföljande straffen men målvakten Mary Earps gick åt rätt håll och höll därmed Englands VM-chanser vid liv.

England orkade dock inte med på slutet samtidigt som Spanien inte direkt försvarade sin ledning, utan fortsatte att trycka på offensivt. Spanien lyckades hålla undan och säkrade därmed sitt först VM-guld på damsidan. En medalj som är de spanska damernas första i ett världsmästerskap och är den andra stora mästerskapsmedaljen efter det delade EM-bronset, med Sverige, år 1997.

Fall framåt för England

EM-mästarna England fick därmed ”bara” nöja sig med ett VM-silver, den bästa placeringen hittills i ett världsmästerskap. England var inte lika vassa som i EM senast och till saken hör att tre av Englands största stjärnor missade mästerskapet, inte minst den heta målskytten Beth Mead.