Sverige i förarsätet efter det första mötet mot Italien

Sverige var på förhand uträknade inför play-off mot Italien. Men en stark insats på Friends Arena gav en 1-0 seger och nu har Sverige ett gynnsamt läge inför returen.

Fredagens första möte mellan Sverige och Italien var en grinig historia. Det tog knappt en minut innan de svenska anfallarna var i luven med de italienska försvararna, i eftermälet av en duell mellan Ola Toivonen och Leonardo Bonucci. Marcus Berg åkte på ett gult kort för snack i samma veva och denna situation satte i mångt och mycket tonen för matchen.

Sverige var det klart bättre laget i den första halvleken och Italien visade sig inte från sin bästa sida. Det fanns lägen åt båda hållen men i halvtid var det mållöst.

I den andra halvleken var Italien mycket bättre och satte direkt press. Men ju längre halvleken bar just mer irritation uppstod. Italien fokuserade mycket på filmningar och gnäll. Kanske var det just det som gjorde att de tappade lite fokus på själva matchen och som ledde till ett svenskt ledningsmål i den 66 minuten. Ett inkast långt in på Italiens planhalva nådde en fristående Jokob Johansson som inte tvekade och en touch på en försvarare ställde Italiens målvakt och 1-0 till Sverige

Italien flyttade upp spelet i slutskedet av matchen och gick över till 4-2-4, ett system som inte varit speciellt gynnsamt i kvalet. Och mer än en stolpträff lyckades de inte skaka fram.

Ett positivt besked är att Italiens stjärnmittfältare Marco Verratt fick ett gult kort vilket innebär att han missar returen i Milano. Ett stort avbräck för Italien som behöver Verrattis kreativitet.

Ett sämre besked är att Albin Ekdal, som byttes ut skadad, är mycket osäker inför returen.

Sverige har nu ett gyllene läge att ta en osannolik plats i VM. Ett svenskt mål i måndagens retur och Italien måste göra minst tre. Avspark i returen är 20:45.